Magyar adventi vásár a felhőkarcolók között

A kulturális diplomácia, a nemzeti kulturális örökség megőrzése és széles körű megismertetése érdekében ezen a hétvégén, szombattól vasárnapig New Yorkban magyar örökség fesztivált tartanak advent alkalmából.

A Magyar Házban rendezett eseményen a karácsonyi készülődéssel kapcsolatos interaktív programokon a gyermekeket és felnőtteket egyaránt örömmel látják. Kézműves foglalkozások, ajándékkészítő műhely, adventi népzenei koncert és néptáncos mulatsággal, karácsonyi kiállítással, Mikulás-járással és különféle karácsonyi ételekkel várják az odalátogatókat.

A szentendrei szabadtéri múzeumnak köszönhetően fotókkal és tárgyi elemekkel a hajdani korok karácsonyait idéző kiállítással is készültek. A magyar hagyományok felelevenítésére mézesbábos, hímző, nemezkészítő, szalma- és csuhéfonó népművészek munkáinak bemutatója ad ízelítőt. Ezek közül néhányat  az érdeklődők is kipróbálhatnak.

A kézműves foglalkozások mellett a 2006-ban debütált Kobzos együttes, egy New York-i grúz kórus és egy ugyancsak kinti székhelyű ukrán együttes lép fel szakrális népi énekekkel. Mindemellett a szemlélődőket karácsonyi vásár is várja, ahol a tradicionális kézműves áruk mellett magyaros füstölt finomságok, kolbász, szalonna és sütemények kínálatából válogathatnak a magyar hagyományok iránt érdeklődők.

(MTI)