Kercsi incidens – Az ukrán elnök az egyház segítségét kéri

Petro Porosenko az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű ágának vezetőjéhez, Onufrijhoz fordult, segítsen elérni az orosz félnél, hogy a Kercsi-szoros közelében történt támadásban elfogott és letartóztatott ukrán haditengerészeket elengedjék. Ezt az elnök sajtószolgálata hozta nyilvánosságra.

Petro Porosenko ezt azzal indokolta, hogy nem hagy ki semmilyen lehetőséget, ami a katonákat hazajuttathatja.

Imádkozunk, és reménykedünk, hogy ez mihamarabb megtörténik

– tette hozzá.

Az ukrán elnök ismertette, hogy amint értesült az ukrán hadihajókat ért támadásról, telefonon kapcsolatba akart lépni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és magyarázatot kérni tőle az orosz fegyveres erők tettére. Az orosz elnök szerinte kerüli a beszélgetést.

A Kreml korábban kiadott közleményében azt írja, azért nem hajlandó Putyin ukrán partnerével telefonon tárgyalni a Kercsi-szorosnál történtekről, mert nem kíván részt venni Porosenko választási kampányában. Ukrajnában egyébként jövő márciusban tartják a következő elnökválasztás.

Petro Porosenko elnök és az Onufrij metropolita, illetve az általa vezetett patriarchátus között azonban nem felhőtlen a viszony. Utóbbi ugyanis ellenzi az államfő által szorgalmazott önálló nemzeti ukrán ortodox egyház létrejöttét. Jelenleg Ukrajnában három ortodox egyházi szervezet működik. Az Onufrij vezette egyház az orosz ortodox egyház joghatóságát ismeri el. Az ukrán ortodox egyházból 1992-ben szakadt ki Filaret pátriárka vezetésével egy csoport, már akkor azzal az igénnyel, hogy Ukrajnának Oroszországtól független, saját nemzeti ortodox egyháza legyen. Moszkva nem ismeri el ennek az egyháznak a függetlenségét, szakadárnak tekinti. A harmadik és legkisebb az úgynevezett autokefál ortodox egyház, amelyet Moszkva szintén szakadárnak tekint.

A tervek szerint december 15-én a kijevi Zsófia székesegyházban tartják majd meg az egyházegyesítő gyűlést, amelyen meg kell választaniuk az egyesített egyház új vezetőjét. A konstantinápolyi egyetemes pátriárka neki nyújtja majd át a tomoszt, vagyis az egyház önállóságát kimondó okiratot, amivel hivatalosan létrejön a független, egységes nemzeti egyház. A moszkvai patriarchátus azonban továbbra is ellenzi, hogy püspökei részt vegyenek a gyűlésen.

Múlt héten az Ukrán Biztonsági Szolgálat a moszkvai patriarchátushoz tartozó több papnál – köztük a kijevi Pecserszka Lavra kolostor- és templomkomplexum vezetőjénél – házkutatást tartott. Sajtóhírek szerint volt, akinél vallási gyűlöletkeltésre alkalmas brosúrákat találtak.

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt. A fedélzeten tartózkodó 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított. Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet – ráadásul nemzetközi vizeken a már Odessza felé visszafordult hajóikra – megsértve ezzel az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros közös használatáról szóló kétoldalú megállapodást is. Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán járművek megsértették Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást Moszkva engedélyhez köti. Orosz állítás szerint az ukrán hajók vették elsőként célba az orosz parti őrség járműveit.

(MTI, Fotót: MTI/EPA/Pool/Elnöki sajtószolgálat/Mihajlo Markiv)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!