Öt évet is kaphat az egyiptomi színésznő áttetsző ruhája miatt

Bíróság elé kell állnia a 44 éves színésznőnek Egyiptomban, mivel a Kairói Filmfesztiválon múlt csütörtökön egy olyan ruhában jelent meg, melyben lábait nem takarta semmi. Az öltözéket erősen elítéli a javarészt muszlim társadalom.

 

Rania Youssefet erkölcstelenséggel és bűn népszerűsítéssel vádolják, miután egy ügyvédcsoport panaszt nyújtott be a ország főügyészének a filmfesztivált követően. 

A közszemérem sértéssel és “kicsapongásra ingerlő” cselekedetével beidézett színésznő tárgyalását január 12-re tűzte ki a Kairói Bíróság, ahol akár öt év szabadságvesztéssel is szembe kell néznie, amennyiben bűnösnek találják.

Bár az utóbbi időben Afrika egyes országaiban megfigyelhető tendencia, hogy a bíróságok úgy hoznak ítéletet, hogy az a nyugati normák szerint is – de főleg az Egyesült Államokkal ápolt kapcsolatok egyengetése miatt – elfogadható legyen, a túlnyomó részt muszlim országokban a fundamentalizmus mindennapos ütközési pont. Ez jobbára a helyi keresztény közösségek életében ütközik ki, és ritkábbak az olyan esetek, mint a mostani, mikor egy alapvetően muszlim nőt hurcolnak bíróság elé tettei miatt.

Nem kérdés, hogy sokszor keresztény szemmel tekintve sem elfogadhatóak azok a ruhaköltemények, melyeket a nyugati filmfesztiválokon a színésznők magukra öltenek, melyekben néha többet mutatnak, mint egy bikiniben.

Az egész ügy rettenetesen kényes, még ha a kreatív formatervezéssel – mint művészettel – önmagában nem is lenne gond, ahogy mögé áll egy milliók által követett arc, reklámmá válik. Minden ilyen eseménynek közösségi tudat – és normaformáló ereje tud lenni. Nem véletlenül figyelhető meg évről évre a hölgyek nyári öltözékei anyagának fogyatkozó mértéke. 

A megemelkedett ingerküszöbnek köszönhetően, a nyugati szem talán már semmi kivetni valót nem talál Rania Youssef legutóbbi ruháján, és furcsának hathat, sőt valóban eltúlzott az ő meghurcolása, érdemes tisztába tenni, hogy keresztény szemmel sem feltétlen elfogadható ez. Még ha “nem is olyan durva”.

Szokták mondani: tisztaság az, mikor semmi szemet gyönyörködtető nem vonja el a figyelmed Istenről.

Az, hogy egy filmfesztiválon, a hasonló nemzetközi találkozók – ebből a szempontból – romló tendenciájától befolyásolva, egy erősen konzervatív közegben ez egy hibás döntés volt, világosan látszik. Mindenképp pozitív, ha egy nő (főleg 44 évesen) büszke a szépségére, de ennek kifejezésre juttatása kevésbé direkt módon is ugyanúgy elérte volna a célját. 

Szokták még azt is mondani: egy nő, minél többet mutat, annál kevesebbet látunk belőle. A valódi, rejtett – egy színész esetében az igazán fontos – értékekre  senki nem kíváncsi, ha első lépésben az ember arcába tolják a kihívó testet.

Bízom benne, hogy valahol, valamikor ez a tendencia megfordul a világban. Mert bár a strandokon a nyílt monokinizés az utóbbi években épp úgy divatba jött, mint ahogy az egyrészes fürdőruhák is reneszánszukat élik, az emberek azért mégsem járhatnak meztelenül az utcákon.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: Telegraph, DNA India

Iratkozzon fel hírlevelünkre