A fényfüzérek majdnem fele megbukott a vizsgálatokon

A karácsonyi fényfüzérek, világító díszek, külterületi dekorációk fogyasztóvédelmi ellenőrzésekor 53 termékből 25 megbukott a vizsgálatokon, a problémás termékek aránya elérte a 47 százalékot.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében elmondta, hogy a fényfüzéreket csak olyan szaküzletben érdemes vásárolni, ahol a készülék működéséről szakszerű tájékoztatást adnak. A piacokon található bizonytalan eredetű, rossz minőségű, nagyon olcsó eszközöket célszerű elkerülni.

A fogyasztóvédelmi hatóság az üzletek polcairól levetette a vizsgálaton megbukott 25 terméket, mert azok akár áramütést vagy lakástüzet is okozhatnak. A kereskedőknek kötelessége visszahívni a vásárlóktól a veszélyes fényfüzéreket.

December elejéig országosan már majdnem 500 üzletet ellenőriztek átfogóan, amelyből 38 százaléknál találtak problémát. Ezek közé tartozik például a csomagolóanyag beleszámítása a termék tömegébe, de jellemző az akciós vagy a kiírtnál magasabb áron való értékesítés. A minisztérium közleményéből kiderül, hogy a nyugtaadási kötelezettségüket ugyanakkor szabályszerűen teljesítik a kereskedők.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a tárca közleményében kiemelte, hogy az ellenőrzések a karácsonyi vásárokban és az üzletekben is egész decemberben folyamatosak.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre