Oroszország és Ukrajna már nem „barátkoznak” egymással

Megszavazta az ukrán parlament csütörtökön az ukrán-orosz barátsági szerződés megszüntetését – közölte az MTI.

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn terjesztette be a szerződés megszüntetéséről a törvényjavaslatot a parlamentnek, kérve annak sürgősséggel történő tárgyalását.

Az indítványt a 450 fős parlament 277 képviselője támogatta. Ellene szavazott az Ellenzéki Blokk teljes frakciója, amely tömörülés a kijevi Maidan-tüntetések nyomán hivatalából menesztett Oroszországba menekült exállamfő, Viktor Janukovics egykori híveiből alakult. 

Az előterjesztés értelmében a szerződés lejártakor, azaz 2019. április 1-jével szűnik meg. Az indoklás szerint az Ukrajnával szembeni orosz fegyveres agresszió következtében jelentős mértékben sérült a szerződés.

Az Ukrajna és Oroszország közötti barátságról, együttműködésről és partnerségről szóló szerződést 1997. május 31-én írták alá Kijevben a két ország akkori államfői, Leonyid Kucsma ukrán és Borisz Jelcin orosz elnök. Az ukrán parlament 1998. január 14-én, az orosz Állami Duma 1998. december 25-én ratifikálta, 1999. április 1-jén lépett életbe. 

A szerződést tíz évre kötötték úgy, hogy automatikusan meghosszabbodik a következő tíz évre, amennyiben ezt egyik fél sem ellenzi. 

(Forrás: MTI, kép forrása: Pixabay)

Iratkozzon fel hírlevelünkre