A határon túli szervezeteknek fontos az anyaország támogatása

„Az olyan szervezetek, mint a Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesület erejüket vesztik, ha az anyaország polgárai nem állnak ki ezen ügyek mellett” – jelentette ki Veres Márton, a határon túli egyesület elnöke a Mandinernek adott interjújában.

A MIK a magyarországi és a határon túli magyar fiatalok legmagasabb szintű egyeztető fóruma, amely a minap tartotta 35. ülését Várgesztesen. A szervezet most elfogadott zárónyilatkozatában a határon túli magyarság számos nehézségére hívta fel a figyelmet.

Álláspontjuk szerint a helyzet rendszerszinten aggasztó, mind az Európai Unió relációjában, mind regionális szinten. Főleg, hogy a nemzeti kisebbségekhez 100 év távlatában sem változott a szomszédos országok kormányainak viszonyulása. A szervezet elnökének elmondása szerint ennek egyik jelentős oka az országokban megfigyelhető kormányválságok – amikor is rendre előhúzzák a „magyar kártyát”.

Veres Márton különösen fontosnak tartja, hogy a magyar miniszterelnök és a jelenlegi kormányzat a régió erejét és együttműködési lehetőségeit 2030-ig maximumra akarja járatni.

Kiemelte,  a MIK alapvető feladata, hogy a a Kárpát-medencéből  a nagy szervezeteket évente két napra leültesse egymás mellé, hogy ismerjék meg egymás problémáit, sikereit és jó gyakorlatait. Ezekbe az egyeztetésekbe a magyar kormány képviselőit is bevonják, hogy közösen készítsenek stratégiai terveket és keressenek gyógymódot a meglévő bajokra.

A MIK elnöke különösen fontosnak tartja, hogy a nemzetpolitikai együttműködések, támogatások szempontjából folyamatosan kommunikáljanak az anyaország irányába, hiszen mind a kormányzat, mind pedig az olyan szervezetek, mint a MIK erejüket vesztik, ha az anyaország polgárai nem állnak ki ügyek mellett.

A jövővel kapcsolatban két célt szeretnének megvalósítani: az egyik, hogy Magyarországon az ENSZ Ifjúsági delegált mindenkoron a MIK tagjai közül kerüljön ki, a másik, hogy  részt vegyenek az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának munkájában és a polgári kezdeményezés nyomán létrejött szervezet képviselőivel szoros kapcsolatot ápoljanak, akár úgy is, hogy gyakornokokat delegálnak. 

Az 1918-1920-as centenáriumra egy fotókiállítással készülnek, amelynek a témája a Kárpát-medence és a diaszpóra magyar ifjúsági szervezetei és az ő munkáik. Hiszen hiába telt el 100 év, még itt vannak, boldogok és élnek.

Forrás: mandiner.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre