Jótékonysági pálinkázás a Vörösmarty téren

”Hungarikummal a kárpátaljai magyar árvákért" névvel szombaton jótékonysági pálinkázásra került sor a Vörösmarty téren. Az adományozók muskotályos szőlőpálinkát kóstolhattak és emlékpoharat is kaptak.

A rendezvényt Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Kiemelte: bár a pálinkát még nem volt alkalma megkóstolni, nagyon jó ötletnek tartja a kezdeményezést.

A helyettes államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy ma Magyarországon mintegy 62000 civil szervezet működik, ezek közt mintegy 250 milliárd forintnyi összeget osztott szét idén a Nemzeti Együttműködési Alap. A szervezetek 16000 pályázatot adtak le, ebből 30-40 százalék nyert különböző összegű támogatást.

 

„A civil világ egyik kulcsa a jótékonyság, a rászorulókon való segíteni tudás”.

Hangsúlyozta: mindig várják azon szervezetek pályázatait, akik az ő érdekeiket képviselni tudják. 2019 januárjában kerül majd sor az újabb pályázatok kiírására, immáron Bethlen Gábor Alapon keresztül, amelyet már a civil államtitkárság kezel. Ez az alap inkább a kis civil szervezeteket célozza meg. A civil törvény módosítása révén lesz egy egyszerűsített támogatás, amely a kis, lokális szervezeteket 200000 forintnyi összegben garantáltan támogatni tudja sikeres pályázat leadása esetén

Az államtitkár kitért arra is, hogy Magyarországon: először van külön civil államtitkárság, ez is egyértelműen bizonyítja, hogy

„ az ellenkező állítások ellenére igenis él a civil társadalom”.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője szintén felszólalt a megnyitó során. Mint mondta: mindannyiunknak fontos, hogy az adventi várakozás időszakában időt, figyelmet fordítsunk másokra.

A civil szerveződéseknek történetileg is komoly hagyománya van, a városokban és a falvakban mindig fontos volt a közösség együttléte, ezek maguk is formálták a magyar történelmet.

Hangsúlyozta: nagy örömet jelent számukra, hogy a karácsonyi vásáron keresztül is tudnak segíteni a rászorulókon. Fontos, hogy egy-egy jótettet, küldetést, jótékonysági célt megfogalmazzanak, és az embereket meghívják ezek támogatására. Hozzátette: keresztényi hitben kell építeni a jövőt az elkövetkező generáció számára.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola rektora a kárpátaljai magyarok nevében köszönte meg az akciót. Hangsúlyozta: a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon maga is civil kezdeményezésből jött létre.

 

Azokból a lányokból, akik különböző súlyos traumákat éltek át gyermekkorukban, a gyermekotthon ép és egészséges családanyákat nevel.

 

Tehát mindazok, akik segítik a jótékonysági akciót,  közvetve egy családot alapoznak meg – tette hozzá. Kiemelte azt is, hogy az árvaház számára azért is fontos ez az esemény, mert az ukrán államtól nem kap pénzt, csak a magyar támogatásból tudnak építkezni.

Kovács-Hagyó András, a Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesület Elnöke arról beszélt, hogy a szervezet célja a pálinka jótékony hatásának népszerűsítése és egyben a határon túliakon is segíteni akarnak.

Hangsúlyozta: az összefogásra mind a családban, mind a barátokkal, mind a többi kisebb közösségben óriási szükség van,.

A pálinka magyar nemzet itala és büszkesége, a romlandó gyümölcs örök életű lelke.

 

Kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság, és ha elfogyott, na az a méreg” – idézte a mondást.

 

Kiemelte továbbá azt is, hogy minden forintra, jó szóra és gondolatra nagyon nagy szükség van Kárpátalján, s egyben megköszönte a lehetőséget és a támogatást a célok megvalósításához.  

Szőnyi Kinga, Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke beszédében azt vázolta, hogy a kezdeményezés Miskolcon indult el ugyan, de nagyon sok helyről csatlakoztak ahhoz. Még a hátáron túli területekről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Felvidékről is jöttek támogatók. Megköszönte az összes támogatónak a segítséget aki hozzájárult a jótékonysági  akció sikeréhez.

A Jótékony pálinkázás elnevezésű standon a világ legnagyobb,  32 literes pálinkáspohárból kóstolhatják meg a pálinkát az adományozók.

Az adománygyűjtés ideje alatt szombaton, az adventi vásár színpadán a gyermekotthont támogató előadóművészek, táncosok, zenekarok léptek fel, köztük az Agyagbanda Zenekar, a Kiss Kata Zenekar, Sáfár Mónika színművész, Teremi Trixi színművész és Hábel Ferenc táncművész-koreográfus és gyermekeik, valamint az ExperiDance Táncakadémia 16 növendéke.   

A rendezvény fővédnöki tisztét Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, védnökségét Balla Valéria V. kerületi alpolgármester és Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora vállalta, aki az adományt el is juttatja Nagydobronyba.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre