Lemondta a Putyinnal tervezett találkozóját Donald Trump

Az amerikai elnök az orosz-ukrán konfliktusra hivatkozva mondta le a G20-as országcsoport argentínai csúcsértekezletén tervezett kétoldalú találkozóját Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Mivel az ukrajnai hajókat és a legénységüket Oroszország nem szolgáltatta vissza Ukrajnának, úgy döntöttem, hogy minden érintett fél számára az lesz a legjobb, ha lemondom korábban tervezett találkozómat

– jelentette be Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök.

Donald Trump egyúttal azt írta, hogy kész érdemleges találkozóra az orosz elnökkel az Ukrajnával való konfliktus rendezése után.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov viszont azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést Donald Trump amerikai elnök döntéséről.

Elrepülünk Argentínába. Egyelőre csak a hírekben megjelent Twitter-üzenetet láttuk (a lemondásról). Hivatalos értesítést nem kaptunk

– tette hozzá.

A szóvivő szerint Putyinnak több ideje marad a kollégáival tartandó hasznos megbeszélésekre, ha valóban elmarad a Trumppal korábban tervezett eszmecseréje.

Twitter-üzenetében Trump a Putyinnal fontolóra vett argentínai külön megbeszélését attól tette függővé, hogy a Kercsi-szoros közelében lezajlott vasárnapi orosz-ukrán tengeri incidens során elfogott ukrán hajókat visszaszolgáltatják és legénységüket szabadon bocsátják.

Peszkov a nap folyamán korábban azt közölte, hogy Putyin a stratégiai stabilitásról, a kétoldalú kapcsolatokról és a regionális konfliktusokról kíván tárgyalni Trumppal Buenos Airesben.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre