#NapiPápa: A tízparancsolat nem merev szabályrendszer, hanem egy útmutató az élethez

Oldalunk új, naponta megújuló tartalommal jelentkezik: #NapiPápa címszó alatt Ferenc pápa egy-egy napi gondolatát, megnyilatkozását tolmácsoljuk olvasóink felé.

Ferenc pápa a mai napon tartott audienciáján a tízparancsolatról értekezett. A Szentatya kiemelte: a teremtés története során már láthattuk azt, hogy Isten csak azután kér tőlünk bármit is, miután ő maga már jóval többet adott nekünk. Ennek fényében kell a tízparancsolathoz is állnunk. 

A pápa arra utalt elsősorban beszédében, hogy a tízparancsolatot nem egy merev szabályrendszerként kell értelmeznünk, hanem inkább egy útmutatóként. A Szentatya úgy fogalmazott, hogy ez az útmutató az, amely

egy szeretettel, örömmel és békével teli élethez segíthet minket.

A pápa arra is felhívta a figyelmet, hogy óvakodnunk kell a – szimbolikus értelemben vett – bálványok imádásától, az ezektől való függéstől. Ha ezeknek alárendeljük magunkat, akkor rabszolgává válunk és kiüresedik az életünk – figyelmeztetett. 

Ellenben ha ezen bálványoktól megszabadulunk és magunkba tekintünk, akkor el tudunk számolni a saját életünkkel és valóban felnőtté tudunk válni. 

S egyben meg tudjuk találni azokat a valódi értékeket, amelyek a minket körülvevő valóságban és emberekben fellelhetőek – fogalmazott a Szentatya.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre