Német igen, osztrák nem az európai hadseregre

Korábban írtuk, hogy Európa vezető hatalma közös európai hadsereg felállítását szorgalmazza, azonban az ezer szállal Berlinhez kötődő bécsi kormány ezt teljesen kizárta.

Ausztria nem vesz részt a Franciaország és Németország által elképzelt európai haderő működésében.

Erről Mario Kunasek osztrák védelmi miniszter beszélt romániai látogatásán. Hozzátéve, hogy semleges országként szóba sem jöhet egy közös haderőben való részvétel. Ezenfelül Ausztria semmiképp sem szeretné szuverenitását feladni. Szerinte, az Európai Unió és a NATO Partnerség a békéért programjának keretében megvalósuló bevetésekről mindig a nemzeti parlament fog dönteni. Közös együttműködésre, közös kiképzésre és közös bevetésekre persze szükség van, de közös haderőre nem

Kunasek aggasztónak nevezte a Kercsi-szorosnál történt incidens nyomán kialakult konfrontációt. Bár megjegyezte, hogy Európa nem afféle „szentek szigete”, olyan konfliktusokkal kell szembenéznie, amelyek a közvetlen közelében zajlanak. Bár nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Ausztria részt vegyen egy esetleges ukrajnai misszióban, leszögezte, hogy nem is szorgalmazzák azt. Kunasek szerint Ausztria külföldi missziókban vállalt kötelezettsége – több mint 900 katonával – már így is „nagyon-nagyon magas”.

Forrás: MTI

'Fel a tetejéhez' gomb