Erdő Péter: egymás felfogásának jobb megismerése a cél

Egymás felfogásának jobb megismerése, és Krisztus iránti szeretetünk elmélyítése jelzi azt az irányt, amerre a párbeszédnek haladnia kell – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kedden, az esztergomi tudományos eucharisztikus konferencia megnyitóján. A rendezvény a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő események sorába illeszkedik.

A 2020 szeptemberi, budapesti nemzetközi eucharisztikus kongresszusra készülve fontos feladatunk, hogy tudományos szinten is reflektáljunk arra a sokrétű és gazdag valóságra, amit számunkra az eucharisztia jelent – mondta Erdő Péter a konferencia megnyitó ünnepségén.

A bíboros hozzátette: a magyar nyelvben már ennek az ősi, görög elnevezésnek a fordítása is gondot okoz, hiszen hálaadásról, szent emlékezésről, lakomáról, szent jelenlétről szól ez a kifejezés, a teológia részletes kifejtése szerint. Magyarul mégis magát az ünneplést, a cselekményt szentmisének, az eucharisztikus színek magunkhoz vételét szentáldozásnak nevezzük. Ebből is látszik, hogy a magyar nyelv és gondolkodás mennyire konkrét – fogalmazott.

Erdő Péter hangsúlyozta: fontos dolog reflektálnunk erre a teológiai gazdagságra. Ebben pedig nagy segítséget jelent a történelmi előzmények és az eredet vizsgálata. Kitüntetett figyelmet érdemel a húsvéti vacsora lefolyása és jelentősége a zsidóság körében.

A bíboros úgy fogalmazott: különös jelentős hozzájárulás az eucharisztiával kapcsolatos gondolkodásunkhoz a keresztény közösségek felfogása, hagyománya és gyakorlata. Az ortodox egyházak hagyománya és teológiája történelmileg közös eucharisztikus felfogásunk olyan szempontjait is megvilágítja, amelyek a latin teológiában és gyakorlatban kevesebb hangsúlyt kaptak.

Erdő Péter hangsúlyozta, hogy protestáns testvéreink felfogása az Úr vacsoráról számunkra nem elsősorban a régi hitviták megértése miatt fontos, hanem inkább a jelenben bontakozó párbeszéd elmélyítését segíti. Nem a különbségek elfelejtése vagy bagatellizálása, hanem egymás felfogásának jobb megismerése, és Krisztus iránti szeretetünk elmélyítése jelzi azt az irányt, amerre a párbeszédnek haladnia kell.

A háromnapos konferencián nem csak kizárólag katolikus papok és teológusok lesznek jelen, olyan előadók is felszólalnak, mint Schőner Alfréd rabbi, aki a mai széderestéről és annak liturgikus kapcsolatáról beszélt ma. Holnap mások mellett Makariosz hrisztupoliszi püspök, a kondtantinápolyi önumenikus pátriárka küldötte tart előadást Az Eucharisztia a bizánci teológiában címmel.

Az esemény részletes programja IDE kattintva érhető el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre