Egy motoros úton fejezték le a lelkipásztort és sofőrjét

Nigéria Cross River államában lefejeztek egy lelkipásztort és annak sofőrjét a hétvégén, amikor egy veszélyes zónán kényszerültek áthaladni. A közösségek közti ellentétek és az ebből fakadó incidensek tovább mérgezik a térséget.

 

George Lifted lelkipásztor és egy reklámokban szereplő motoros – aki épp elvitte a lelkészt – voltak az áldozatai a hétvégi történéseknek.

A Daily Post szerint a Yakurr kormányzati területen Ebomból Assighába tartottak, mikor Adimban férfiak ütöttek rajtuk. Ebom az egyik olyan helyszín Cross Riverben, amelyet teljesen megfertőznek az usumutongi és az edibai közösségek összecsapásai.

“Az usumutongiak rajtaütöttek az áldozatokon és megölték őket az Adim felé vezető úton”- nyilatkozta a Daily Postnak Ebom falusi elöljárója, Henry Bassey. “A lelkész a falujába tartott, egy motoros vitte. Az esetet jelentettük az ugepi divíziós rendőrtisztnek, aki megkért, hogy vigyük oda a holttesteket, amit meg is tettünk.”

Egy helyi forrás szerint az incidens szombat kora reggeli óráiban történt az adimi úton. A forrás elmagyarázta, hogy a közösségek közti konfliktusok miatt történhetnek ilyen dolgok, az embereknek pedig muszáj Adimon áthaladni, ha Ebomba szeretnének eljutni.

“Ez az a hely, ahol az usumutongiak megtámadák és megölték a párost, majd a fejüket vették”- közölte a forrás.

Usumutong vezetője, Ovai Solomon Osim Edward – aki az Abi helyi kormányzati terület első embereként is szolgál – tagadta az állítást, miszerint az usumutongiak ölték volna meg a lelkészt és a motorost. 

“Hogyan ölhettük volna meg őket? Mi itt vagyunk a közösségünk köreiben, hogy is mehetnénk az ebomiakhoz csak úgy öldöklésbe kezdeni? Minket is megtámadtak és sok házat felgyújtottak”- nyilatkozta Osim a Daily Postnak.

“Hazugok (ha ezt állítják), mivel mi nem léptünk be a területükre. Jöjjenek csak Usumutongba és nézzék meg, hogy mit tettek ők velünk, a pusztítást és a meggyilkolt embereket.”

Bár a lelkész eredendően Assighából származott, Ebomban élt, ott volt egy temploma. Az assighai emberek mentek el Ebomba, hogy a lelkipásztor fejét és testét elvigyék.

A gyilkosság ügyében a rendőrség nyomoz.

Ha a keresztény üldözés jön szóba, Nigéria a 14. legrosszabb hely a világon, az Open Doors USA 2018-as World Watch Listje alapján. Ezen helyzet kialakulásában nagy szerepet játszik a tény, hogy a fuláni pásztorok továbbra is, szinte napi rendszerességgel támadják meg az országban élő keresztény közösségeket. Csak ebben az évben több ezer keresztényt öltek meg és számtalan farmot pusztítottak el a fulánik.

A Nemzetközi Bizottság társalapítója, Stephen Enada, elmondta a The Christian Postnak, hogy 

a fulánik, mint a Boko Haram, féktelenül pusztítanak, és fejlett fegyvereikkel megölnek mindenkit, megtizedelnek bármilyen közösséget, aki az útjukba áll.

“Nem azért mert nem tudnának róluk. Csak éppen a kormány néz a másik irányba. Ha valaki egy terrorista és lerohan egy közösséget, a kormánynak üldöznie kéne és le kéne tartóztatnia bizonyos embereket”- tette hozzá Enada.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: The Christian Post, Facebook/George Lifted

Iratkozzon fel hírlevelünkre