Beer Miklós püspök a génszerkesztett babákról

A génmanipulációval kapcsolatban nyilatkozott a Vasárnap.hu-nak a váci püspök. Advent és karácsony üzenetét is elrejtette válaszában.

A világon első ízben születtek olyan babák, akiknek a génjeit módosították, hogy ne fertőzhesse meg őket a HIV-vírus – közölte Ho Csiankuj kínai kutató egy vasárnapi a Youtube-videóban. Az Egyesült Királyságban is van lehetőség “fel nem használt” embriókon való génszerkesztési kísérletekre, ám annak elvégzését követően meg kell őket semmisíteni. A kínaiak olyan babákat akartak “teremteni”, akik nem szenvednek betegségektől.

Beer Miklós váci püspök a hírt hallva úgy reagált: az ember úgy véli, hogy a teremtő Isten helyébe léphet. A világot nézve az egyik oldalon az elbizakodott és gőgös ember technikai tudásával találkozunk, aki azt gondolja, saját maga alakíthatja az emberi életet, a másik oldalon pedig látjuk a pusztuló világot.

Mire mentünk mi a mi önző, elbizakodott világunkkal? – kérdezte a katolikus püspök. Hiszen látjuk, hogy az életfeltételeink csökkennek, fogy az ivóvízkészletünk, a tiszta levegő, a növény és állatvilág pusztul – mind a mi hibánk miatt.

Megszüntethetjük a betegséget a génmanipulációval? Megszüntetjük a halált? Mit akarunk elérni? – fűzte hozzá a főpásztor. Isten egymásra bízott bennünket. Vannak betegek, akik a mi segítségünkre és szeretetünkre várnak. Ezek a génmanipulációk rengeteg pénzáldozatba kerülnek, miközben sokan mások meg ínséget szenvednek.

Mi egyet tehetünk: önzetlen szeretetünkkel próbáljuk felkarolni azokat, akik bármiféle hátrányt szenvednek. Legyen az akár egy ínséget szenvedő HIV-vírus fertőzött ember, netán egy fogyatékkal élő gyermek vagy felnőtt.

Amikor karácsonyra készülünk, arra is gondoljunk: Jézus Krisztus személyében érthetjük meg, hogy azáltal leszünk Isten képmásai, ha önzetlenül szeretni tudjuk egymást

– összegezte Advent közeledtével Beer Miklós püspök.

Iratkozzon fel hírlevelünkre