Két éven belül iskolabusz-hálózat épül ki Magyarországon

Hamarosan a kormány elé kerül az iskolabusz-hálózatról szóló előterjesztés - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A menetrendek összehangolása, és egységes jegyrendszer bevezetése is várható.

Palkovics László pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a közösségi közlekedés fejlesztése érdekében a kormány célja a kényelmes, biztonságos, megfizethető, környezetkímélő és magyar autóbuszok közlekedtetése, éppen ezért a Volánbusz Zrt. flottája 115 darab új típusú autóbusszal bővült 10 milliárd forint értékben, az autóbuszok 80 százaléka magyar gyártmány. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium buszstratégiájának központi eleme a Magyarországon gyártott autóbuszok használata.  

A minisztérium közben a menetrendek összehangolásán, és egy egységes jegyrendszer kialakításán is dolgozik. A világban és az európai unióban látható minták alapján Magyarországon is úgy alakítják majd át a közösségi közlekedést, hogy a vasút kapja a fontosabb szerepet, az autóbuszos közlekedésnek pedig az lesz a feladata, hogy a vasúti fővonal rendszerébe szállítsa az utasokat. Az autóbuszok ott biztosítják majd a közösségi közlekedést, ahol a vasút nem elérhető.

A miniszter közölte azt is, hogy két éven belül Magyarországon is kiépül – amerikai mintára – az iskolabusz-hálózat rendszere. Az erről szóló előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül.     

A szomszédban, Szlovákiában is próbálkoznak hasonlóval egy ideje, náluk azonban hiányzik a koalíciós egyezség a hálózat támogatásához. Tavaly három szlovák minisztérium is tesztelte az iskolabuszok bevezetését, eddig ismeretlen eredménnyel. Néhány iskola alapítványi, illetve magyarországi támogatásnak köszönhetően azonban már évek óta üzemeltet iskolabuszt, és remekül működik a rendszer. A járművek megvásárlása és üzemeltetése néhány kivételtől eltekintve magyarországi támogatásokból valósult vagy valósul meg. Iskolabuszok megvásárlására és fenntartására több éve a Bethlen Gábor Alapnál lehet pályázni. Jelenleg a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, a Vidéo Alapítvány, illetve az önkormányzatok, iskolák maguk működtetnek iskolabuszokat. A Vidéo Alapítvány 1994-től számos településen támogatja az iskolabuszok működtetését. 2001-ben az Illyés Közalapítvánnyal közösen vásárolt új járműveket.

(MTI)