Az ELTE már a gyakorlatban is a balliberális eszmék szócsöve lett

„Az ELTE már a gyakorlatban is a balliberális eszmék szócsöve lett” – állította Zelenka Dóra a 888 egyik írásában, amit Hammer Ferenc docens egy közleményben cáfol, ő csak „szerdai órája egy részével csatlakozott az ELTE Társadalomtudományi Kara által szervezett NEM: Hagyjuk? című tiltakozó kezdeményezéshez”.

A fiatal média szakos hallgató a 888-nak „Színvonalas oktatás helyett genderlobbi: üdv a bölcsészkaron” című írásában felháborodásának adott hangot, megelégelve azt, hogy egyetemén „nincs olyan nap, amikor ne hangzana el a ‘diktatúra’ vagy a ’rezsim’ miatti sivalkodás”.

Véleménycikkében arról beszélt, hogy 2018-ban az ország egyik legjobb egyetemén kormányellenes, balliberális propagandát kell hallgatniuk az órákon. Felháborítja az, hogy olyan tanárok tartanak előadásokat több száz diáknak, akik arról prédikálnak, hogy milyen szörnyű az „orbáni diktatúra”, s a „mai magyar demokrácia utolsó tartópillére az RTL Klub”.

Nap mint nap a hallgatók orra alá dörgölik, hogy „a kormány krónikusan alulfizeti a felsőoktatást, olyan szinten, hogy még villanykörtére sem jut”, az egyetem nem is az államé, hogy a CEU Közép-Európa legjobb egyeteme, függetlenül attól, hogy erre sehol sem találni bizonyítékot, nem hívhatnak meg akárkit az óráikra vendégelőadónak, az ELTE médiatudomány szakára azért magas a ponthatár, mert az állam szépen lassan be akarja azt szüntetni, a hátrányos helyzetű családok gyermekei egyáltalán nem járhatnak egyetemre stb.

Írása végén így fakad ki: „Elkeserítő, hogy itt tart a felsőoktatás „krémje”. Az elvadult balliberális világkép óriási erővel próbálja beszippantani a befolyásolható diákokat. Felháborító, hogy valódi tanulmányok helyett nap mint nap liberális propagandával fűszerezett előadásokat kell hallgatnom, és szégyellnem kell magam, amiért hiszek a kereszténydemokráciában, és elítélem a fertőző, generációgyilkos gender ideológiáját” – írja Zelenka Dóra.

ELTE BTK épülete

Az ELTE közleményben cáfolta a fenti állításokat, Hammer Ferenc, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék tanszékvezető docense egy meglehetősen tanáros hangvételűre sikeredett írásban rámutatott a hallgató általa vélt tévedéseire, helytelen következtetéseire és lapjának etikai viselkedésére.

Elsőként abban pontosított, hogy „semmilyen villanykörtéről nem volt szó az órán, míg viszont aznap, szerda délelőtt, az ország legnagyobb egyeteme legnagyobb karának legnagyobb előadójában nem lehetett vetíteni projektorral”.

A vendégelőadókkal kapcsolatban kijelentette, hogy a gyakorlati szaktárgyak külsős óraadói közül sokan évek óta ingyen dolgoznak, vagy pedig olyan, a szemeszterre szóló fizetésért, amit ők általában „a piacon egynapos munkáért szoktak kapni”, s a cikk állításával szemben, senki nem korlátozza őt sem az oktatás témái, sem a meghívott előadók személye meghatározásakor.

Hammer Ferenc hangsúlyozta még a közleményében, hogy „az előadás alatt az oktató egy szót sem szólt a gender studies tematikájáról, hanem azt mutatta meg, hogy ha egy mesterszak átmegy az akkreditációs folyamaton, azt elvileg nem szüntetheti meg egy demokráciában egy kormány”.

A cikk CEU-s állításávak kapcsolatban pedig a következőket írta: „A QS World Rankings szerint a CEU 5 szakja benne az első 100-ban, a legjobb magyar egyetem itt a Szegedi Egyetem a 380. hely környékén, az ELTE valahol a 700-750. hely körül van. A környékbeli országok legjobb egyetemei közül csak Bécs fér be az első 200-ba. Európai összehasonlításban is a CEU-t több száz hely választja el a legjobbaktól innen a régióban”.

A docens úr kitért még arra a közleménye végén, hogy az elsős média szakos hallgató annak a 888-nak dolgozik, amelyet zömmel állami hirdetésekből és kormányközeli cégek hirdetéseivel finanszíroznak azért, hogy az a kormány kritikusait pellengérre állítsa, nevetségessé tegye és rágalmazza, „nem sokat törődve azzal, hogy a helyreigazítási pereket csaknem tízszer többet vesztik el, mint a kritikus ellenzéki média”. (Ide téve egy az Átlátszó egyik cikkéből vett táblát is, amellyel igazolni kívánta a kormánypárti szerkesztőségek bírálatát.)

Ezek után az ELTE BTK-n hallgatói fórumot hirdettek, rezonálva a közelmúltban a felsőoktatást, az egyetemi polgárságot és az autonóm tudományosságot érintő kérdésekre. „Vegyük kezünkbe az ügyeinket, egyszerre vállalva a szolidaritást és reflektálva saját karunk helyzetére is” – szólt a bázisdemokratikus elvek alapján összehívott rendezvény.

A közlemény nem tért ki a cikk alapállítására, hogy „az ELTE már a gyakorlatban is a balliberális eszmék szócsöve lett”.

A 888.hu cikke és az ELTE sajtóközleménye nyomán

Iratkozzon fel hírlevelünkre