Már az ÁSZ ellenőrzi, hogy színvonalasan lássanak el minket a sürgősségin

A szaktárcánál, a mentőszolgálatnál és az egészségbiztosítási alapkezelőnél indított ellenőrzést a sürgősségi betegellátás kapcsán az Állami Számvevőszék ÁSZ) - írta pénteki számában a Magyar Idők.

 A lap értesülése szerint a szervezet egyebek mellett arra kíváncsi, hogy a tárcavezető nyomon követte-e a sürgősségi ellátással kapcsolatos változtatások végrehajtását és ellenőrizte-e a kitűzött célok megvalósulását. Ezen kívül a számvevőszék a betegek tapasztalatait is begyűjti.

“Minden állampolgár alapvető joga, hogy megfelelő színvonalú sürgősségi ellátást garantáljon neki a közpénzből működő egészségügy. Legújabb ellenőrzésében az Állami Számvevőszék azt tekinti át, hogy ez a jog valóban és maradéktalanul érvényre jut-e”

– mondta az ÁSZ tervezési vezetője, Salamon Ildikó.

Úgy fogalmazott: alapelvárás, hogy az emberek – éljenek bárhol is az országban – azonos eséllyel és azonos időn belül jussanak megfelelő minőségű egészségügyi ellátáshoz. Kiemelte: a sürgősségi – vagy ahogy az ÁSZ-nál nevezik: vészhelyzeti – betegellátás összetett rendszerként működik, amelyhez hozzátartozik a mentés, az ügyeleti tevékenység és a kórházi ellátás is.

Az ÁSZ ellenőrzést végez az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, a mentés feladatait ellátó Országos Mentőszolgálatnál és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél. Ezen kívül folytatódik négy kórház átvilágítása is.

Mint korábban megírtuk, az utóbbi hetekben több szakértő is kritikával illette az egészségügy helyzetét. A kórházigazgatókat tömörítő szervezet elnökhelyettese, Ficzere Andrea a Magyar Idők hétfői számában elmondta, érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy – elsősorban a fővárosban – inkább kevesebb helyen legyen sürgősségi osztály, de ott biztonságos és magas színvonalú ellátást nyújtsanak a betegeknek.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre