Megkezdődött a 18. Kaleidoszkóp Versfesztivál

Vasárnapig tart Vácott a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet a Kiss Kata zenekar Magyarból jeles című koncertje nyitott. A rendezvényen versmondás, színházi előadások, koncertek, filmvetítés és étteremszínház is várja a közönséget.

 A váci Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál, amely a Kárpát-medence egyedülálló vers és pódiumművészeti seregszemléje, 18 éves múltra tekint vissza – hangzott el az M5 csatorna Kult30 című műsorának csütörtöki adásában.

Kiss Kata énekes elmondta: egy 89 állomásos iskolaturnét fejeztek be, a koncertsorozat csúcspontja a fesztiválnyitó Magyarból jeles című koncert, amelyen nemzeti érzelmű dalokat, népdalokat adnak elő. A zenekar műsorát a Matyó Népművészeti Egyesület által alapított Matyó Néptáncegyüttes táncosai színesítik. A koncerten közreműködnek a Váci Szakképzési Centrum I. Géza Király Közgazdasági Szakgimnáziuma kórusának tagjai.

Bakos-Kiss Gábor színművész, a versfesztivál zsűrijének tagja kiemelte: a Váci Dunakanyar Színházban megvalósuló rendezvény különlegessége, hogy különböző korosztályok, magyarországiak és határon túliak, amatőrök és profik együtt mutathatják be tehetségüket. Mint mondta, a fesztivál programjában az idén a gasztronómia is helyet kapott.

Mint a műsorban elhangzott, a fesztiválon többek között a Zita című történelmi darab is látható lesz péntek este Bencze Ilona színművész főszereplésével. A Turay Ida Színház produkcióját Szerednyey Béla rendezésében láthatja a közönség.

A Magyar Versmondók Egyesületének pódiumművészeti seregszemléjén a színházi előadások között szerepel a felvidéki Csavar Színház Jóka ördöge, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Arany-metszés című előadása, valamint Csokonai Dorottya című művének színpadi adaptációja az Első Magyar Versszínháztól és a Csavar Színháztól.

A kaposvári Csiky Gergely Színház Hunyadkürti György szereplésével A nagybőgő című darabbal, míg Borbély Sándor a Karinthy Színház korábbi darabjával, Az apostollal érkezik a fesztiválra. Egy pécsi társulat pedig a Jónás könyvét adja elő.

A Soproni Petőfi Színház Jelenetek egy házasságból című előadásán a közönség együtt fogyaszthatja el a főszereplő házaspárral a darabban szereplő tatárbifszteket sörrel. A Kávészünet zenekar Csonka vers, avagy Anyám tyúkja megy a levesbe című koncertjén tyúkhúslevest szolgálnak fel az érdeklődőknek.

Idén is nevezhettek nem hivatásos előadók, társulatok, zenekarok és alkotók saját produkciókkal. A Versmondó szalon vers- és prózamondó versennyel, a versszínházi versenyprogram önálló és társas pódiumi estekkel, performanszokkal, a Verszenei sarok koncertekkel, a Versfilmek a vásznon elnevezésű blokk pedig mozgóképes alkotásokkal várja a közönséget. A hivatásos és az amatőr versenyzők külön kategóriában versenyeznek a fesztiválon.

(MTI)