Kincs-felmérés: a többség szerint a munka és a család összeegyeztethető

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) friss felmérése szerint a gyermekvállalásnál fontos ugyan az anyagi biztonság, de ennél sokkal lényegesebb a lelki-érzelmi háttér. A Kincs elnöke, Fűrész Tünde szerint „nem csak a kisgyermekesek és várandósok megkérdezése fontos, ugyanilyen jelentős, hogy a szélesebb közvélemény is véleményt mondjon a gyermekvállalás ügyéről, amely alapvetően nemzeti ügy. A kormányzat a nemzeti konzultáció során minden állampolgárt megkérdez a családok védelméről, és mindez nagyon jó iránymutatást fog adni, hogy a magyar család- és népesedéspolitika minél eredményesebb és hatékonyabb legyen.”

Székely Andrást, a Kincs szakpolitikai elemzési vezetőjét a vasarnap.hu a felmérés részleteiről és részeredményeiről kérdezte.

A szakember elöljáróban elmondta, a kutatásban eddig a Papp László Arénában zajlott Babamama Expóra látogató több mint 2000 kisgyermekes vagy gyermeket váró szülő gyermekvállalási és nevelési attitűdjét térképezték fel.

Az eredmények közül elsőként azt emelte ki, hogy gyermekvállalást illetően a megkérdezettek nagy többsége – 76 százaléka – számára a lelki, érzelmi háttér a legfontosabb, mindössze 30 százalék tulajdonít az anyagi szempontoknak hasonló jelentőséget.

Tájékoztatása szerint a válaszadók 57 százaléka úgy ítéli meg, hogy a munka és a család összeegyeztethető. Viszont csupán 30 százalékuk tartja saját munkahelyét családbarátnak. Az elemzés vezetője ezzel kapcsolatban elmondta, ezen a tendencián kíván javítani a Családbarát munkahely pályázat és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. Hozzátette, a munkaadóknak a családbarát szemlélet kialakításában és érvényesítésében a hetven központtal rendelkező Család és KarrierPONT-hálózat segítségére is támaszkodhatnak.

Székely András szerint optimizmusra ad okot, hogy a válaszadók 52 százaléka tartja a házasságot a gyermekvállalás egyik alapfeltételének. Ez ugyanis azt jelzi, hogy többségben vannak azok, akik számára a biztonságot ez a kapcsolat jelenti. Ezen belül is 48 százalék gondolja azt, hogy jó, ha már a gyermek megszületése előtt összeházasodnak a szülők.

Az elemzés vezetője elmondta, rákérdeztek arra is, mi szól a több gyermek vállalása mellett. A döntő többség azt a választ adta, hogy a gyermeknek szüksége van testvérre.

A felmérésből az is egyértelműen kiderült, hogy a megkérdezettek 90 százaléka vélekedik úgy, hogy a gyermek növeli a boldogságérzetet. Székely András megjegyezte, a válaszadók többségének már van gyermeke, állításukat tehát nemcsak gondolataikra, hanem saját tapasztalatukra alapozták. Kopp Mária kutatásai alapján tudjuk – tette hozzá, hogy a boldogságérzet nem csupán egy állapot, hanem komoly egészségvédő tényező.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a magyar Kormány kezdeményezésére 2018-ban, a Családok Évében kezdte meg működését. Az intézet feladata a magyarországi család- és népesedéspolitika segítése, támogatása hazai és nemzetközi kutatásokkal, elemzésekkel, szakmai eseményekkel.

Forrás: MTI