Weber elindította az EP-választási kampányt

Manfred Weber elindította Varsóban a jövő évi európai parlamenti választásokat megelőző kampányt.

Az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó Weber először járt külföldön, mióta november 8-án megválasztották az Európai Néppárt csúcsjelöltjévé. Varsóban Grzegorz Schetynával, a lengyel fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) elnökével tartott közös sajtókonferenciát.

A PO az EPP pártcsaládjába tartozik. Manfred Weber elmondta, hogy az EP-választás eldönti, az Európai Unióban képesek vagyunk-e partnerkapcsolatokra, vagy bezárkózunk önzésünkbe és a nemzeti gondolkodásba. Lengyelországi látogatása szerinte világos jelzés, hogy az EU-ban harcolni kell a nacionalizmus és az antiszemitizmus ellen.

Ez valószínűleg arra vonatkozhatott, hogy Weber kedd délelőtt a dél-lengyelországi Oswiecimben a volt auschwitzi náci német haláltáborba is ellátogatott, és ott az emlékkönyvbe beírta azt írta, hogy Európának emlékeznie kell, mire képesek az emberek, konkrétan a németek.

A politikus kitért az orosz-német projektként épülő, Lengyelország által ellenzett Északi Áramlat-2 gázvezeték témájára is. Szerinte ez ügyben közös uniós álláspontra van szükség, nem pedig a német érdekre korlátozódó döntésre.

Schetyna örömét fejezte ki, hogy Weber a kampányt éppen Varsóban kezdi el. A Polgári Platform elnöke azt mondta, hogy ez közös kampányuk, a PO-é, az EPP-é, az összes erőé, amely egységesen, szervezetten és hatékonyan harcol majd az értékek Európájáért, a szolidáris Európáért, az új és egyenlő esélyek Európájáért.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre