Betilthatják a vallási jelképek viselését Alsó-Szászországban

A németországi tartományban még idén elrendelhetik, hogy bírók és ügyészek ne viselhessenek nyilvános tárgyaláson vallási jelképeket vagy vallási előírás szerinti ruházatot, így például keresztet vagy fejkendőt.

Német hírportálok beszámolói szerint a szociáldemokrata (SPD) vezetésű tartományi kormány rendelkezésének célja annak tudatosítása, hogy az igazságszolgáltatási rendszert képviselő bírók és ügyészek vallási és világnézeti meggyőződésüktől függetlenül, csak a jogszabályok alapján végzik munkájukat.

A rendelkezés előzménye, hogy egy muszlim ügyészjelölt nő fejkendőt kívánt viselni a bírósági tárgyalóteremben, ami vitát váltott ki. A tartományi kormány tervét üdvözölte Katarina Barley szövetségi igazságügyi miniszter és a bírák országos érdekképviselete is.

A tárcavezető szerint a bírók és ügyészek vallási, világnézeti semlegességét kifelé is meg kell jeleníteni.

Sven Rebehn, a bírák országos érdekképviseletének ügyvezetője szerint a politikai, világnézeti vagy vallási meggyőződést kifejező jelképek használata a tárgyalóteremben nem fér össze a bírók és ügyészek semlegességének követelményével. A tárgyalóteremnek olyan térnek kell lennie, amelyben a teljes figyelem az eldöntendő ügyre összpontosulhat.

(MTI)