Lilában a koraszülöttekért

Aligha tudja bárki a helyes választ arra a kérdésre, mi a közös Albert Einsteinben, Isaac Newtonban és Winston Churchillben. Mindhárman koraszülöttként látták meg a napvilágot.

Albert Einstein, a relativitáselmélet megalkotója koraszülöttként jött a világra, és ugyan kilenc éves koráig nem tudott folyékonyan beszélni, ez nem akadályozta meg a fizikai Nobel-díj elnyerésében.

Isaac Newton, aki olyan kis súllyal született, hogy nem sok esélyt adtak neki a bábák, hogy túléli az éjszakát. Nemcsak, hogy életben maradt, de felnőve világhírű tudós lett, aki többek között megalkotta a gravitációs törvényt.

Winston Churchill két hónappal korábban jött a világra, de ez nem gátolta meg abban, hogy miniszterelnökként győzelemre vezesse Angliát a II. világháborúban, és emellett még egy irodalmi Nobel-díjat is begyűjtsön.

November 17-én minden lilába borul a koraszülöttek világnapja alkalmából. Fontos, hogy erősíteni tudjuk azt a hitet, hogy a koraszülötteknek is megvan minden esélyük arra, hogy egészséges felnőtté cseperedjenek.

A 37. terhességi hét előtt született gyermekeket nevezzük koraszülötteknek. A koraszülésnek számos oka lehet, köztük az anya dohányzása, krónikus betegsége vagy a pszichés problémák, de gyakran történik előzmény nélkül.  Ezek a babák sok esetben gépi lélegeztetésre szorulnak, hiszen a tüdejük gyakran fejletlen. Hőszabályozásuk labilis, ezért inkubátorban, megfelelő hőmérsékletet kell nekik biztosítani.

Magyarországon a csecsemőhalálozás fokozatosan csökkent az elmúlt évtizedekben. Míg az 1970-es években 100 csecsemőből hármat elveszítettünk életük első évében, 2016-ban 1000-ből négyet. A fejlett országokban még mindig a koraszülés a csecsemőhalálozás vezető oka. Hazánkban a koraszülés gyakorisága 8-9 százalékra tehető.

A koraszülöttek vérnyomása már serdülő korban az átlagnál magasabb lehet, és a szív és érrendszeri betegségek is nagyobb arányban fordulnak elő közöttük felnőttkorban. Ugyanakkor sokszor az extrém koraszülöttek felnőttkorban döntően jól teljesítenek a társadalomban.

Nehéz megjósolni, hogy a koraszülöttek számára mit hoz a jövő, de kiemelten fontos számukra a támogatás és a folyamatos megfigyelés, és mint minden gyermek számára az elfogadó és támogató szeretet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre