Garanciára várnak a pályázatok nyertesei

Sorban állnak a vidékfejlesztési pályázatok nyertesei a támogatási előlegekhez szükséges garanciáért. A Magyar Idők cikke szerint a kisebb piaci szereplőknek gyakran problémát okoz az önerő és a támogatás maradék összegének előfinanszírozása, ezért sokan visszalépnek a projektek megvalósításától.

A nyertesek, a támogatási szerződés megkötését követően, előlegként lehívhatják az összeg felét, azonban, hogy ezt megtehessék az európai uniós szabályok szerint valamilyen garanciára van szükség.

Az előlegekhez szükséges garanciaigényükkel az elmúlt hónapokban tömegével jelentek meg az agrárvállalkozások a társaságnál. Tavaly kétmilliárd forintnyi garanciavállalási kérelemmel jelentkeztek az ügyfelek, idén ez az összeg már most meghaladja a hatmilliárd forintot –  mondta a lapnak Zoltán Csaba, a zrt. vezérigazgatója. A zrt. csak az előlegekhez szükséges garanciát tudja biztosítani, az önerő finanszírozásához szükséges hitelekhez azonban más szervezetek, így például az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tud kezességet nyújtani.

A hatmilliárd forint igényléshez képest ugyanakkor alacsony a ténylegesen megkötött szerződések értéke. A vezérigazgató tájékoztatása szerint az idén eddig kétmilliárd forintnyi garanciára kötöttek megállapodást az ügyfelekkel, további kétmilliárd forintnyi projekt elbírálása pedig folyamatban van. A fennmaradó kétmilliárd forintnyi ügylet viszont meghiúsult. Ennek oka részben az, hogy a vállalkozás nem kapta meg a megfelelő pontszámot, vagyis nem jutott át a garanciaszervezet szűrőjén, másrészt Zoltán Csaba szerint nagy számban vannak olyan nyertes pályázók, akik időközben visszalépnek.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre