Nyolcperces tapsot kapott Kurtág György operájának ősbemutatója a milánói Scalában

2015-ben a zeneszerző úgy nyilatkozott, lehet, hogy be sem fejezi majd első operáját. Nem így lett. A mű Alexander Pereira felkérésére elkészült, aki időközben a milánói Scala intendánsa lett (korábban a a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa volt). Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a méltán híres kortárs zeneszerző alkotását éppen a Scalában mutassák be.

Az ünnepélyes bemutatón jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki elismeréssel nyilatkozott mind a zeneszerzőről, mind pedig az általa alkotott darabról. Büszkén jelentette ki Liszt Ferenc kiállított zongorája előtt:

Biztos vagyok benne, hogy ma a magyarság szempontjából a legfontosabb hely ez alatt a két-három óra alatt Milánó, illetve a Scala.

A hosszú ideig Franciaországban élő zeneszerző Budapestre hazaköltözve fejezte be Fin de Partie című művét, amelyben Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma végét zenésítette meg. Az operát a színdarab francia nyelvű szövegére komponálta.

Orbán Viktor kiemelte: míg a kevesek által ismert magyar nyelv inkább elválaszt minket a világ többi részétől, a zenén keresztül, zenei géniuszaink segítségével el tudjuk mondani, kik vagyunk és mit gondolunk a világról.

A Scala milánói operaház a művet nyolc perces tapssal hálálta meg az ősbemutató végén.

'Fel a tetejéhez' gomb