Nobel-díjas francia fizikust köszöntöttek Szegeden

A Nobel-díjas Gérard Mourou-t, az ELI-projekt kezdeményezőjét köszöntötték csütörtökön Szegeden, a francia fizikus idén elnyert elismerésének emléket állítva.

Szeged, 2018. november 15. Gérard Mourou Nobel-díjas francia fizikus professzor, az ELI-projekt kezdeményezője beszédet mond a szegedi lézeres kutatóintézet előtti sétányon található lézertörténeti idővonal új elemének avatásán 2018. november 15-én. Az emléktábla a professzor 2018-as Nobel-díjának állít emléket. MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ünnepségen elmondta, Szegeden Magyarország legnagyobb kutatás-fejlesztési projektje valósult meg. Bár az ELI-ALPS lézeres kutatóintézetben alapkutatás folyik, az itt keletkező eredményeket a későbbiekben az alkalmazott kutatás fázisában számtalan tudományterületen hasznosíthatják majd.

Szeged, 2018. november 15. Gérard Mourou Nobel-díjas francia fizikus professzor, az ELI-projekt kezdeményezője (j) a szegedi lézeres kutatóintézet előtti sétányon található lézertörténeti idővonal új elemének avatásán 2018. november 15-én. Az emléktábla a professzor 2018-as Nobel-díjának állít emléket. Balról Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója, Osvay Károly kutatási-technológiai igazgató, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője (b-j). MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A tudományos beruházás láthatóvá tette Magyarországot a nemzetközi kutató közösség, a világ fizikusai, kémikusai, matematikusai és biológusai előtt, sőt a központba az ipar területéről is érkeznek felhasználók – hangsúlyozta a miniszter, aki leszögezte: a központ hatalmas lökést adott az ország innovációs versenyképességének. Az ELI-ALPS partnereivel és az együttműködő felsőoktatási intézményekkel nagy mértékben hozzájárul Magyarország munkaerőpiacának és tudásalapú társadalmának megerősítéshez – tette hozzá.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre