Általános iskolai osztályt sem indítanak ennyi fővel

Mutatjuk, mennyien járnak Magyarországon gender szakra

Több intézmény is sztrájkol csütörtökön az ELTE gender – magyarul társadalmi szerepek – szakának beszüntetése miatt. Eláruljuk, hányan járnak jelenleg a képzésre.

Szerdán az ELTE TáTK-on kezdődött információs sztrájknap, ma, csütörtökön Corvinus előtt várható flasmob, a CEU-sok pedig az ELTÉ-sekkel vonulnak majd. Mindezt azért, mert a kormány beszüntette és nem finanszírozza tovább a gender szakokat.

Mellettük Szél Bernadett is harcba szállt a gender szakok beszüntetése ellen. Az egykori LMP-s politikus úgy döntött, az Alkotmánybírósághoz fordul. A Jobbik és a DK azonban nem támogatta Szél törekvését, így nem jött össze a képviselők egynegyedének aláírása.

A magyar kormány augusztusban jelentette be a szak megszűnését, az erről szóló kormányrendelet végül októberben jelent meg. Magyarországon egyébként két intézményben lehetett gender szakon tanulni, a CEU-n, és az ELTÉ-n. Míg azonban előbbi intézmény angol nyelven, leginkább külföldi diákoknak oktatta a társadalmi szerepeket, addig az ELTE a magyar diákokat szólította meg.

Szám szerint hetet. Ennyi embert érdekelt ugyanis a nemi szerepekről való gondolkodás a 2017/2018-as tanévben. Sőt,

a vasarnap.hu információi szerint a 15 helyre végül 10 embert vettek fel, közülük már csak kilencen kezdték el ősszel a szakot, ebből a létszámból maradtak heten tavaszra.

Ennek fényében viszonylag meghökkentő, hogy hét ember miatt hördültek ekkorát a liberálisok augusztusban. Akkor ugyanis a szak várható megszűnése miatt olyanok bombázták tiltakozó levelekkel az Emberi Erőforrások Minisztériumát, mint Joan Wallach Scott, a nemzetközi tiltakozás kulcsfigurája, a Princeton Egyetem professzora és Hank Reichman is, a mintegy 100 éves amerikai szervezet, az American Association of University Professors (AAUP) egyik vezetője. Persze ők mind Soros Györgyhöz köthető figurák. 

Ahogy a New York Times is, amelybe az amerikai Securities and Exchange Commission jelentése szerint Soros 3 millió dollárt fektetett be. Foglalkoznak is éppen eleget a gender szak fontosságával. De a szintén amerikai CNN is cikkezett októberben a magyar gender szak megszűnéséről. Kicsit furcsa hírszerkesztési elvük lehet ott Amerikában, ha úgy gondolják, olvasóikat érdekli az, hogy egy magyar egyetem egy szaka megszűnik – ami nem mellesleg hét darab embert érdekelt. 

A hét embert egyébként összesen 27 oktató tanítja az egyetemen.

„Ez egy egyetemi képzés lesz, amelyben szem előtt tartjuk az értékmentesség tudományos követelményét” – nyilatkozta ezeket a kissé homályos jelentéstartalmú mondatokat 2017 elején Kövér-Van Til Ágnes, a képzés szakigazgatója, és némi adattal is ő szolgált: a szak különféle karokról (a TáTK mellett a Pedagógiai és pszichológiai karról, valamint a Bölcsészettudományi karról) érkező 27 oktatója pedig önmagában garancia rá, hogy a hallgatók eltérő nézőpontokkal fognak találkozni – olvasható az Index korábbi cikkében.

De ahogy több ízben, több helyen is olvasható: az ELTE gender szaka „húsba vágó” kérdésekkel foglalkozik, amelyek egyáltalán nem egy kisebbséget, hanem széles tömegeket érintenek. Sőt, azt is olvashattuk, hogy a genderkutató szemináriumokra állandó a túljelentkezés, a szak pedig izgalmas hazai szakirodalomra épül.

A gender szakon lévők fogyatkozó száma azonban talán mást mutat… Talán mégsem volt annyira izgalmas az a gender szak, ha csak tízen jelentkeztek rá, és abból is heten maradtak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre