Egymilliónál is több cukorbeteg ellátását támogatják

Egymillió 200 ezer főre tehető a cukorbetegséggel küzdők száma Magyarországon – mondta el Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott a Parlamentben kedden. Rétvári Bence, az emberi erőforrások minisztériumának parlamenti államtitkára ugyanitt kifejtette: a diabétesz kezelésére használt gyógyszerészeti termékek esetében 5,5 milliárd forintról 15 milliárd forintra nőtt az állami támogatás összege.

A cukorbetegek ellátására fordított összeg 2010 óta 35,5 milliárd forintról 48,2 milliárd forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy 36 százalékkal fordít többet a kormány arra, hogy minél inkább meg tudják őrizni az életmódjukat, az egészségüket azok is, akik cukorbetegséggel küzdenek.

Erről Rétvári Bence, az emberi erőforrások minisztériumának parlamenti államtitkára számolt be az Országgyűlésnek kedden. Kifejtette: a diabétesz kezelésére használt gyógyszerészeti termékek esetében 5,5 milliárd forintról 15 milliárd forintra nőtt az állami támogatás összege,  míg az inzulinra kifizetett tb-támogatások az elmúlt 10 évben közel kétszeresére, 13,5 milliárdról 24,5 milliárdra emelkedett.

Rétvári kiemelte: a cukorbetegséggel küzdőknek adókedvezményt biztosít a kormány, míg gyermekek esetében emelt összegű családi pótlékot igényelhetnek a családok.

Az államtitkár kitért arra is, hogy nemcsak a betegek kezelésére fontos anyagi forrást biztosítani, de a diabétesz megelőzésére is. Az „Egészséges Magyarország 2014-2020” stratégia a cukorbetegség és az elhízás növekedésének a megállítását tűzte ki célul – fogalmazott. Fontos az egészséges táplálkozáshoz szoktatni már egészen kis korban a gyermekeket, hiszen így a diabétesz kialakulásának kockázata is csökkenthető felnőttkorban.  Ezt a célkitűzést célozta több lépés is. Az iskolai menzák és büfék mellett az étel- és italautomatákból is száműzte a kormány az egészségtelen termékeket, megóvva a gyermekeket az egészségtelen étkezéstől. Másik lényeges lépésnek a mindennapos testnevelés bevezetése tekintendő. A gyakran végzett testmozgás és a változatos, egészséges ételek fogyasztása segíti a gyermekeket az egészséges életmód kialakításában.

Rétvári hozzátette: részeredmények már születtek a reformoknak köszönhetően. 2010-hez képest 2016-ra megállt a gyermekkori túlsúly terjedése. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre