Ferenc pápa: a püspökök legyenek szelídek és alázatosak!

Szelídségre és alázatra kérte a katolikus püspököket Ferenc pápa hétfő reggel. A katolikus egyházfő Szent Pál apostol tanítása nyomán azt hangsúlyozta; a főpapoknak Isten sáfáraiként kell működniük.

Hétfő reggeli szentmiséjében a püspöki hivatásról beszélt Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta ház kápolnájában. A katolikus egyházfő felhívta a figyelmet, hogy a püspököknek “Isten sáfáraként” kell működniük, véletlenül sem a hatalom, vagy valamilyen érdekszövetség sáfáraként és feddhetetlenségre kérte őket. 

“Isten szolgájának sajátosságaiként” Ferenc pápa a vendégszeretetet, a hithez való hűséget, a jóakaratot, megfontoltságot, igazságosságot határozta meg. “Mindenekelőtt azonban azt kell látni, hogy a püspök legyen alázatos és szelíd, ne pedig fejedelem!” – hangsúlyozta a pápa, aki beszélt arról is, hogy amikor a püspökök kiválasztása folyamatban van, szép dolog lenne rögtön az elején felvetni ezeket a kérdéseket annak érdekében, hogy egyszerűen kiderüljön, folytatódhat-e tovább a vizsgálat. 

Az egyházban nem lehet rendet teremteni a püspökök ilyen magatartása nélkül – hangsúlyozta, majd alázatra és szolgálatra kérte a püspököket.

Forrás: vaticannews.va

Iratkozzon fel hírlevelünkre