Alig kétszázezer keresztény maradt Irakban

Az elmúlt évtizedek népirtásainak és üldözéseinek következményeként, alig maradt keresztény a Tigris és az Eufrátesz folyó vidékén. A korai kereszténység egyik fontos központjának számító Irakban, ezernégyszáz év iszlám uralom után eltűnni látszanak az ősi keresztények utolsó közösségei.

Hiába számolta fel az iraki hadsereg az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, ha az erőszaknak és az üldöztetésnek nem szabnak gátat, végleg eltűnhet a kereszténység Irakból és az egész Közel-Keletről. A megmaradt iraki keresztények maroknyian vannak, talán az utolsó küzdelmüket vívják a megmaradásért. Négy éve az Iszlám Állam, egy éjszaka alatt több mint százhuszonötezer keresztényt üldözött el a Ninive völgyből, kitéve őket a szomjúságnak és éhezésnek.

A menekülő asszír és szír keresztények reménytelenül, hagyták el otthonaikat és az életben maradásért küzdöttek. A terroristák teljesen elpusztították otthonaikat és megfosztották őket a templomaiktól és kolostoraiktól. A háború véget ért, a terrorszervezetet szinte teljesen felszámolták Irakban, de a keresztények sorsa mégsem fordult jobbra. Az alig kétszázezer lelket számláló keresztény közösségnek nincs hova hazamennie, emellett a családfők sem tudják előteremteni a mindennapi szükségletet a családtagjaiknak. A keresztény településeken nincsenek helyreállítva a közszolgáltatások valamint az oktatási és egészségügyi intézmények.

A helyi közösségek szerint nem elengedő az, hogy a muszlimok elhatárolódnak az Iszlám Államtól és a többi szélsőséges iszlamista szervezettől, hanem a jövőbe kell tekinteniük, és ha megakarják őrizni a Közel-Kelet vallási és etnikai sokszínűségét, akkor egyenlő bánásmódban kell részesíteni a nem muszlim vallás követőit – közölte a Linga.org az iraki püspökök által közös közleményre hivatkozva.

A keresztény közösségek mindig is fontos részét képezték a Közel-keleti társadalmaknak, akik a térség kultúrájában, oktatásában, gazdaságában és fejlődésében fontos és kiemelkedő szerepet töltöttek be.

A keresztények mindig is a párbeszéd és a megbékélés hívei voltak. Ha tovább folytatódik az üldöztetésük nem marad jövőképe az itteni keresztényeknek és végleg elhagyják a Közel-Keletet – mondta egy iraki pap.

Az iraki keresztények most az európai vallási és politikai vezetőktől várják a segítséget, hogy befolyásukkal biztosítani tudják a helyben maradásukat és támogatják őket az újjáépítésben.

S4C.news – Kassab Adonis

Iratkozzon fel hírlevelünkre