Jól jövedelmezett a kémkedés

Az osztrák államfő szerint nem kell dramatizálni annak a nyugállományú osztrák főtisztnek az esetét, akit azzal gyanúsítanak, hogy két évtizeden át kémkedett Oroszországnak. Az előzetes letartóztatásba került ezredes a bizalmas információk átadásával összesen 300 ezer eurót, forintra átszámítva közel 100 milliót keresett.

Alexander Van der Bellen az Ö1 osztrák rádiónak adott interjúban kijelentette, jelen pillanatban nem lát okot a helyzet dramatizálására. Hangsúlyozta, hogy alapos vizsgálatot kell lefolytatni, mielőtt Bécs bármilyen intézkedést foganatosít az ügyben. Van der Bellen kérdésre válaszolva kifejtette, nem tartja valószínűnek, hogy lesz alkalma arra, hogy az ügyet megvitassa Vlagyimir Putyin orosz elnökkel vasárnap Párizsban, az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumi ünnepségén.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a hét utolsó munkanapján jelentette be, hogy az osztrák ügyészség nyomozást indított egy 70 éves, nyugállományú salzburgi ezredes ellen, aki feltehetően a 90-es évek vége óta kémkedett Moszkvának. Karin Kneissl osztrák külügyminiszter emiatt lemondta december elejére tervezett moszkvai látogatását, az orosz ügyvivőt pedig bekérették a bécsi külügyminisztériumba.

Tegnap hajnalban letartóztatásba helyezték az ezredest, és az osztrák médiában olyan értesülések láttak napvilágot, hogy már beismerő vallomást tett. EA Kronen Zeitung című osztrák napilap úgy tudja, hogy a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított bizalmas információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek a kilencvenes évek óta. Állítólag Moszkva összesen 300 ezer euróval (csaknem 100 millió forinttal) honorálta az ezredes szolgálatait.

(MTI )

Iratkozzon fel hírlevelünkre