Egységes hozzáállás kell a világbéke érdekében

Egyöntetű álláspont kialakítását sürgették a világbéke megteremtése érdekében Németország és Franciaország vezetői a Párizsi Békefórum elnevezésű háromnapos rendezvény megnyitóján.

Az eseményen több tucat állam- és kormányfő volt jelen, ahol Angela Merkel szerint az egyre növekvő nacionalizmus és populizmus fenyegetést jelent az 1945 után létrejött európai békeprojektre.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy a mai kihívások többségét nem tudja egyetlen ország egyedül megoldani, ezért van szükség egységes megközelítésre.

Ha az elszigetelődés nem hozott megoldást száz évvel ezelőtt, hogyan is hozhatna a mai, minden szinten összekapcsolt világunkban – tette fel a kérdést.

A mostani béke Angela Merkel szerint olykor túlságosan magától értetődőnek tűnhet, de valójában ettől messze van, és meg kell küzdeni érte.

Emmanuel Macron francia elnök reményét fejezte ki, hogy a multilateralizmus elősegítésével a Párizsi Békefórum segíthet elkerülni azt, hogy a múlt csapdáiba essünk. Reményei szerint a fórum sikere remélhetőleg jól mutatja majd a kiegyezés erejét egy évszázaddal azt követően, hogy Európát feldúlta a történelem egyik legvéresebb konfliktusa.

António Guterres ENSZ-főtitkár pedig arra figyelmeztetett, hogy az események olyan láncolata alakulhat ki, amely hasonlít ahhoz, amely az első világháborúhoz, majd az 1930-as évek eseményeihez vezetett.

A Párizsi Békefórum megnyitóján mások mellett részt vett Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök is, Donald Trump amerikai elnök viszont nem.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre