A függetleneknek állt a zászló a szlovákiai helyhatósági választáson

A független, pártonkívüli jelöltek előretörését és a legnagyobb kormánypárt, az Irány gyengülését hozta a szlovákiai helyhatósági választás, amelynek összesített nem hivatalos végeredménye szerint a Magyar Közösség Pártjának (MKP) és a Most-Híd vegyes pártnak is több polgármestere és önkormányzati képviselője lesz, mint négy évvel ezelőtt.

Az ország történelmének hetedik helyhatósági választásán a szavazásra jogosultak 48,67 százaléka vett részt, ami néhány tized százalékponttal haladta meg a négy évvel ezelőtti arányt.

A közel háromezer szlovákiai település 42 százalékában pártonkívüli polgármesterjelölt győzött, ez mintegy 5 százalékponttal több, mint négy évvel korábban. Önkormányzati képviselőknél is többségbe kerülnek a függetlenek, de diadaluk nem akkora, mint a polgármestereké.

Érezhetően gyengültek a legnagyobb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer) pozíciói. Míg négy évvel ezelőtt a megválasztott polgármesterek közel harminc százaléka kötelékükből került ki, most  ez az arány alig több mint húsz százalékot tesz ki. Hasonló mértékben csökkent a párt önkormányzati képviselőinek száma is.

Az ország déli régióiban jól szerepeltek a magyar jelöltek, így a három megyében induló Magyar Közösség Pártjának több polgármestere és önkormányzati képviselője lesz mint négy évvel korábban. Az MKP a korábbi 107-ről 116-ra növelte polgármesterei számát, önkormányzati képviselőik száma pedig mintegy százzal, közel 1250-re nőtt.

„Kevesebből sikerült többet teljesítenünk, hiszen négy éve 341 polgármesterjelöltünk volt, most pedig 309″ – mondta az MTI-nek Menyhárt József, az MKP elnöke, aki egyértelmű sikernek értékelte az általuk elért eredményt, amivel – mint mondta – a párt láttatta regionális erejét.

„A választók megmutatták, hogy az MKP-t nem leírni, hanem megtartani kell” – hangsúlyozta Menyhárt József. Rámutatott: a magyarok lakta régióban több jelentősnek számító városban sikerült jobb eredményeket elérni és többséget szerezni, így például a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen is.

A négy évvel ezelőttinél több polgármesteri és önkormányzati képviselői mandátumot szerzett a kizárólag szlovák lakosságú megyékben is jelölteket állító Most-Híd is. Így a vegyes pártnak a nem hivatalos végeredmények szerint 127 polgármestere és 915 önkormányzati képviselője lesz.
Jakab Elemér, a Most-Híd önkormányzati tanácsának elnöke az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a párt túlteljesítette célkitűzéseit.

„Az eredményekkel soha nem lehetünk elégedettek, de alázattal tudomásul vesszük azokat, és remélem, hogy a következő önkormányzati választásokon ezeket az eredményeket még növelni tudjuk” – jelentette ki Jakab Elemér.

(MTI)