Versenyképes tudás nélkül nincs sikeres mezőgazdaság

Megfelelő tudás nélkül nincs sikeres agrárium, ez az üzenete az elmúlt kétszáz év hazai agrár-felsőoktatásának – jelentette ki Nagy István, agrárminiszter szombaton, Mosonmagyaróváron, a helyi agrár-felsőoktatás kétszáz éves jubileumi ünnepségén.

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Karának jogelődjét, a Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántanintézetet 1818. november 10-én nyitották meg.
Nagy István az egyetem egykori hallgatója, később oktatója ünnepi beszédében arról beszélt, az óvári gazdászok közösségének éppúgy, mint az intézménynek helyet adó, 1,3 milliárdos beruházással felújított épületnek, meg kell felelnie a 21. század kihívásainak. A miniszter azon meggyőződésének adott hangot, hogy a közösség képes erre. Ezt mutatja az is, hogy a kar zászlójának jelmondata: „a gazda verejtéke gyarapítja a vagyont és nem a gazda szeme hizlalja a jószágot”.

A Széchenyi István Egyetem rektora, Földesi Péter, arról beszélt, hogy miközben kopogtat az ajtónkon a negyedik ipari forradalom, méltatlanul keveset beszélünk a mezőgazdaság forradalmáról. Pedig szembe kell néznünk a klímaváltozással és azokkal a folyamattal járó kihívásokkal, amelyek az emberiség jövőjét fogják meghatározni – hívta fel a figyelmet.
Árvay István, (Fidesz-KDNP) Mosonmagyaróvár polgármestere arról beszélt, hogy az ország egykori első számú agrár-felsőoktatási intézménye mindig is fontos szerepet töltött be város életében, jelenleg az egyetem és város kapcsolata minden korábbinál szorosabb.

Sinóros-Szabó Laura, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője szerint az élelmiszer-ellátásért folyó versenyben csak azok az országok lehetnek a nyertesek, amelyekben a gazdálkodók és a vállalkozók együttműködése lehetőséget teremt a verseny- és életképes élelmiszertermelésre.

A gálán részt vettek az alapítók, Wittmann Antal és Albert Kázmér leszármazottai. Megjelentek a szaktárca politikusai, Bitay Márton Örs és Feldman Zsolt államtitkár, valamint két egykori földművelésügyi miniszter, Nagy Frigyes és Gergátz Elemér, továbbá a társegyetemek vezetői.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre