A kortárs magyar építészet bebizonyította, hogy páratlan alkotásokra képes

Idén 14. alkalommal adták át a magyar kortárs építészet egyik legfontosabb díját. A Média Építészeti Díj kiosztó gálaestjére a Müpában került sor az Építeszfórum megrendezésében. Az „épület” kategóriában öt, míg a „terv” kategóriában hat finalista közül választották ki a díjazottakat. A kortárs magyar építészet ismét bebizonyította, hogy páratlan alkotásokra képes.

A Fesztivál Színház csütörtökön 17 órakor már megtelt az izgatott nézőkkel, köztük a kortárs építészet jeles képviselőivel. A zsűri asztalánál tízen foglaltak helyet: heten alkották a médiazsűrit, ők bírálták el a pályaműveket, amiket a szakmai bírálók is értékeltek.

Az idén először átadott Perika-díjat – amit az Építeszfórum társalapítója és egykori főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékére alapítottak – Nagy Bálint Ybl-díjas építésznek ítélték oda.

A médiazsűri által legjobbnak ítélt épület Hatvani Ádám, Korompay Attila és Dékány Tibor által tervezett Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő lett. „Minek építsen függőleges tornyot az ember, ha az nem lehet a legnagyobb?” – tették fel a költői kérdést az alkotók, magyarázatképp a konzolosan kinyúló épülettömegre.

Fotó: Sailer Kata/vasárnap.hu

„Az Öreg-tó malma” Nagy Mercédesz Erika alkotása, aminek vezérgondolata a malomkerék képzeletbeli visszaforgatása volt. A „malom a természetért, malom a jövőért” elv alapján tervezett épület nyerte el a Média Építészeti díját terv kategóriában.

A közönségdíjas épületet és tervet a Müpában összegyűlt közönség szavazta meg a helyszínen: ők Krajnyák Nándor Bence „Búvár bázis” tervét ítélték a legjobbnak. A hosszúkás, részben földbe vájt tömeg összhangot teremt a bánya topográfiájával, összekötve a szárazföldet a vízzel. 

Krajnyák Nándor Bence. Fotó: Sailer Kata/vasárnap.hu

„Nagyon hálás vagyok az Építészfórumnak, hogy ma részese lehettem ennek az estének. Külön öröm számomra a közönségdíj, amivel az egyetem falain kívül is pozitív visszajelzést kaptam”– nyilatkozta a Műegyetem hallgatója, aki egyedüli diákként vett részt a ma esti finalisták között.

A megvalósult épületek között a közönségdíjat és az este megalapított különdíjat a gyergyócsomafalvi fahíd kapta. A „Kőzúgó HÍD.on” terven még 2012-ben kezdett el dolgozni tizenkét fiatal építész. A zsűrinek külön tetszett, hogy a projekthez az egymást keresztező kidőlt fák alakzata szolgált inspirációnak.

Az Index.hu különdíját Csupor Anna érdemelte ki lakható konténerházával.

A Média Építészeti Díjat a legrangosabb magyar online építészeti napilap, a 2017-ben Pro Architectura-díjjal kitüntetett Építészfórum azzal a céllal hozta létre, hogy az építészetet közelebb hozza és érthetővé tegye a laikusok számára is.

A gálaesten bemutatkozó finalistákat nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri válogatta ki 145 jelentkező közül. Az idén átadott 1,6 kilogrammos, nagyszilárdságú finombeton díjakat Nagy-Mihály Márk tervezte és a VPI Beton gyártotta.

(Vasárnap.hu; MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre