Titkos helyen őrzik Ászija Bibit Iszlámábádban

Szabadon engedték a Pakisztánban istenkáromlás miatt elítélt, majd később felmentett keresztény nőt szerdán – közölte ügyvédje az AFP francia hírügynökséggel. Szaif-ul-Mulúk szerint védence „repülőre szállt, de senki nem tudja, hogy a gép hol fog leszállni”.

A Reuters hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó három biztonsági tisztségviselő is megerősítette, hogy az ötgyermekes anyát kiengedték a multáni börtönből. Tájékoztatásuk szerint Iszlámábádba, a pakisztáni fővárosba vitték repülőn, ahol az élete elleni fenyegetések miatt egy titkos helyen biztonsági őrizetben marad.

Ászija Bibi szabadlábra helyezését a helyi sajtó is megerősítette. A Geo TV pakisztáni televízió szerint a törvényes formalitásokat követően szabadulhatott. Egyelőre nem tudni, hogy találkozhatott-e családjával, amely szintén rejtőzködni kényszerül ugyancsak biztonsági megfontolások miatt.

Ászija Bibit 2010-ben ítélték kötél általi halálra istenkáromlás miatt. A pakisztáni legfelsőbb bíróság múlt hét szerdán felmentette a nőt minden vád alól, saját biztonsága érdekében azonban nem engedték rögtön szabadon, mivel az ítélethirdetést követően iszlamisták napokig tartó tüntetéssorozatot rendeztek.

Bibi családja több országban is menedékkérelemért folyamadott.

Az istenkáromlást halállal rendelik büntetni a muszlim többségű Pakisztán törvényei. Nem mennek ritkaságszámba a muszlim hit állítólagos megsértése miatt elkövetett lincselések sem.

Iratkozzon fel hírlevelünkre