De La Salle Szent János-jubileumi évet hirdettek

Idén november 17 és jövő év december 31. között tartják meg a De La Salle Szent János-jubileumi évet, amelyet Ferenc pápa engedélyezett a szent halálának 300. évfordulója alkalmából.

De La Salle Szent János 1651-ben született Reimsben, gazdag nemesi család tagjaként és 1719-ben halt meg. Nevéhez fűződik a Keresztény Iskolatestvérek Katolikus Szerzetesrend megalapítása. XIII. Leó pápa avatta szentté 1900-ban majd 1950-ben XII. Piusz pápa a keresztény tanítók és nevelők védőszentjének nyilvánította.

1680-ban Reimsben létrehozta a kizárólag testvérekből álló kongregációját, amelynek célja, hogy tagjai az iskolában és az élet más területein magukat teljesen az ifjú nemzedék nevelésének szenteljék. A fiatalokat kiemelkedő minőségű oktató munkával kellett felkészíteniük élethivatásukra. 1725-ben a Szentszék jóváhagyta az intézményt.

De La Salle Szent János számára a legfontosabb hivatás a gyermekek nevelése volt, sokszor foglalkozott munkások, kézművesek és parasztok gyermekeivel. Előfordult olyan is, hogy akár külön időt is szentelt egy-egy gyermekre, hogy felkészítse őket az iskolai oktatásra. A megfelelő oktató és nevelői létszám biztosításához tanítóképzőket hozott létre. Írásaiban többször hangsúlyozta a keresztény nevelés alapelveit. Otthont, tudást és világnézetet adott az árván maradt gyermekeknek. Az iskolatestvéreknek az alábbi jelszót hagyta örökül: “Éljen Jézus szívünkben!”

A laikus szerzeteskongregációnak a 2017. december 31-i adatok szerint 3695 tagja van. A világ 79 országában 1.040.000 diák, gyermek, fiatal és felnőtt ellátására 89062 nevelő, világi munkatárs, 1083 nevelési központ – köztük 70 egyetem – működik.

Magyarországon 1894-ben Csornán, majd 1896-ban Budapesten nyitottak iskolát (Istenhegyi út 32.). Ezután egy bentlakásos fiú polgári iskolát is alapítottak (Szent József Fiúnevelő Intézet). A Szolnok megyei Homok községben ugyancsak fiúotthont vezettek, egyben itt volt az újoncház is. Ezen felül Ürményben, Nyitrabajnán, Adonyban, Szatmárott is működtek. 1989-ben még öt magyar iskolatestvér élt Ausztriában, ma már egy sem él közülük. A Budapesten 1995-ben visszakapott iskolát Ausztriából irányítják.

(Forrás: Vatican News)

Iratkozzon fel hírlevelünkre