150 éves évfordulót ünnepeltek a keresztények Tanzániában

2018. november 4-én, vasárnap ezrek gyűltek össze Tanzániában, az ország elnökével, John Magufulival és más méltóságokkal együtt, hogy megünnepeljék tanzániai emberek katolikus keresztény hitének elmúlt 150 évét.

 

Nairobi érseke, John Cardinal Nuju képviselte a Szentatyát az ünnepségen, ugyanis Ferenc pápa nem tudott személyesen részt venni a jeles eseményen. Az összegyűltekhez intézett beszédében az érsek úr így fogalmazott: “Eljött az idő, hogy megkérdezzük magunktól, az első misszionáriusok által, az Egyház első napjaiban elhintett magvai a békének, vajon teremtek-e gyümölcsöt és megóvtuk-e ezeket a tanításokat?”

A ceremóniára a tömeg a Bagamoyo kikötőben gyűlt össze, mely hatalmas fájdalom és egyben egy nagy ünneplésre is okot adó helyszín a tanzániai keresztények számára.

Tanzániában ebből a kikötőből adták el a nőket és férfiakat rabszolgának, innen szállították el őket, de ugyanebbe a kikötőbe érkeztek meg a katolikus misszionáriusok is másfél évszázaddal ezelőtt.

“A (Bagamoyoban) felállított Szent Kereszt a rabszolgaságból való megváltást és a hitet szimbolizálja számunkra”- mondta beszédében Nuju érsek.

A tanzániai egyház hálával teli az elmúlt 150 évben megtapasztalt növekedésük miatt és következő lépésének tervei között szerepel egy stabil és fenntartható pásztori szolgálat stratégiájának kidolgozása, mely a hívők hitét, illetve teológiai tájékozottságukat segíthet elmélyíteni.

Bár a muszlim-keresztény megoszlást tekintve egyik vallásnak a követői sincsenek túlnyomó többségben Tanzániában, az olyan, keresztények számára – napjainkban is – nehezen élhető országok szomszédságában, mint Uganda vagy Kenya, külön hálára ad okot, hogy a tanzániai kereszténység békében élhet.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: ICC, Apostolic Action

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre