Róháni: Irán meg fogja szegni az amerikai szankciókat

Irán meg fogja sérteni az amerikai szankciókat, és továbbra is fog kőolajat értékesíteni - jelentette ki hétfőn egy közgazdász-konferencián Haszan Róháni iráni elnök, miközben az országban egy kétnapos légvédelmi hadgyakorlat kezdődött.

“Amerika le akarta nullázni Irán olajeladásait, de mi továbbra is fogunk olajat értékesíteni, hogy megsértsük a szankciókat, mert ellentétesek a nemzetközi joggal” – hangoztatta az iszlám köztársaság elnöke.

Donald Trump amerikai elnök tavasszal léptette ki országát azt Irán és a nemzetközi közösség között 2015-ben létrejött megállapodásból, amely alapján az Iszlám Köztársaság korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Washington a kilépéssel a szankciókat is visszaállította. A pénzügyi és az energiaszektort érintő büntetőintézkedések újabb csomagja hétfőn lépett hatályba. Az Egyesült Államok kifogásolja, hogy Irán igyekszik kiterjeszteni befolyását a térségben, úgy vélik, fegyveres csoportokat támogat, és Washington elfogadhatatlannak tartja Irán ballisztikusrakéta-programját. Irán viszont azt állítja, hogy jogszerűen fejleszti védelmi képességeit.

Róháni hozzátette: “gazdasági háború zajlik, és mi szembeszállunk egy zsarnoki hatalommal. Úgy gondolom, nem volt még az amerikai történelemben olyan elnök, aki ilyen súlyosan megsértette volna a jogot és a nemzetközi egyezményeket.” 

Ezzel egy időben hétfő reggel nagyszabású, kétnapos légvédelmi hadgyakorlat kezdődött Irán északi részén. Habíbullah Szajjári tábornok hangsúlyozta, hogy a műveletben részt vevő összes rakéta iráni gyártmányú.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre