Migráció VIII. Társadalmi világfórum

A tanácskozáson hét témát vitattak meg: emberi jogok, határok, politikai védelem, kapitalizmus, gender, klímaváltozás és nemzetek közötti mozgások. Ferenc pápa üzenetet küldött a konferenciára – adta hírül a Vatican News.

A pápa felszólította a „leselejtezés kultúrájától” áthatott világot, hogy utasítson el minden igazságtalanságot, amely elsősorban a migránsokat, a menekülteket és a kitelepítetteket érinti.

A nemzetközi közösség a konzultáció és a tárgyalás két folyamatának a kidolgozásán munkálkodik, amelynek célja két világegyezmény elfogadása: az egyik a biztonságos, rendezett és szabályos migrációt érinti, a másik a menekültekre vonatkozik.

A migránsokkal és menekültekkel foglalkozó vatikáni dikasztérium kidolgozott egy 20 pontból álló akciótervet, ami négy ige köré fonódik: befogadni, védelmezni, előmozdítani és integrálni.

A Szentatya az átlátható, őszinte és építő jellegű párbeszéd fontosságát hangsúlyozta minden kérdésben érintett szereplő között.

A konferenciára küldött üzenete végén Ferenc pápa ösztönözte a civil szervezeteket és a népi mozgalmakat, hogy széles körben terjesszék a globális egyezmények pontjait, amelyek a migránsok és menekültek átfogó emberi előmozdítását célozzák. Segítsék továbbá elő a menedékkérők és menekültek ellátása felelősségének egyenlőbb megosztását. Fontos az is, hogy mielőbb azonosítsák az emberkereskedelem áldozatait és tegyenek meg mindent kiszabadításukért és rehabilitálásukért – írta Ferenc pápa.

'Fel a tetejéhez' gomb