Michael Crichton amerikai sci-fi író 10 éve halt meg

Egy kórház sürgősségi osztályán orvosként szerzett tapasztalatai ihlették 1974-ben forgatókönyv írására, ebből terebélyesedett ki 1994-ben a Vészhelyzet című tévésorozat

Tíz éve, 2008. november 4-én halt meg Michael Crichton amerikai író, filmrendező, producer. A rendkívül sokoldalú Crichton amellett, hogy sikerkönyvek tucatjait írta, számos sikerfilm forgatókönyvét jegyezte, elnyerte az Oscar- és az Emmy-díjat, neves orvos, antropológus és programozó is volt, ötvenéves korában pedig a világ legszebb emberei közé is beválasztották.

1942. október 23-án született Chicagóban, de New Yorkban nőtt fel. Újságíró apja már egész fiatal korától írásra biztatta, első cikke 14 éves korában jelent meg a New York Times hasábjain. Angol irodalmat tanult a Harvard Egyeteme, de a tanáraival támadt nézeteltérései miatt elveszítette ambícióit. Ezután az irodalomról az antropológiára nyergelt át, és summa cum laude eredménnyel diplomázott. Az angliai Cambridge egyetemen kezdett antropológiát oktatni, miközben programozással is foglalkozni kezdett. Hazatérve a Harvardon orvosi diplomát szerzett, de a praktizálás helyett az írást választotta. Orvosként is publikált, s egy ideig dolgozott a legnevesebb amerikai kutatóegyetemen, a Massachusetts Institute of Technologyn (MIT).

Első sikerkönyve, Az Androméda törzs 1969-ben, még orvostanhallgató korában jelent meg, művéből két év múlva forgatókönyvet is írt, amely nagy sikerű film alapjául szolgált. Crichton nyolc kalandregényt publikált John Lange álnéven, s Jeffrey Hudsonként egy orvosi-detektív regényt is írt, ami elnyerte a műfaj legrangosabb elismerését, az Edgar díjat. 1973-ban saját forgatókönyve alapján rendezte a Feltámad a vadnyugat című sci-fit, 1979-ben a Nagy vonatrablást, útjára indítva a techno-thriller műfaját. A két film közötti időszakban a Metro-Goldwyn-Mayer stúdiótól egy orvosi thriller rendezésére is lehetőséget kapott, Robin Cook Kóma című regényéből.

Egy kórház sürgősségi osztályán orvosként szerzett tapasztalatai ihlették 1974-ben forgatókönyv írására, ebből terebélyesedett ki 1994-ben a Vészhelyzet című tévésorozat. A tizenöt évadot megélt, világszerte hatalmas sikerrel futó sorozatot Crichton nemcsak producerként jegyezte, hanem az első három epizód forgatókönyvét is ő írta. Minden idők legsikeresebb orvosi témájú tévésorozata, amely egy sürgősségi osztály zűrös mindennapjait mutatta be, 1995 és 1999 között a legnézettebb volt Amerikában, az első évad Emmy-díjat kapott. A Vészhelyzetet Európa, Afrika, Ázsia és Dél-Amerika 195 országában sugározták és 22 nyelven szinkronizálták vagy feliratozták.

Sebészet, Kórházi, Orvos, Ellátás
    Crichton saját Őslénypark regényéből írta a Steven Spielberg által rendezett Jurassic Park című film forgatókönyvét, az elsöprő siker nyomán a paleontológusok, hálából tudományuk népszerűsítéséért, az íróról neveztek el egy akkor felfedezett dinoszauruszfajt, a Crichtonsaurust (szó szerint Crichton gyíkja).

Dinoszauruszok, Dino, T Rex

Crichton hét filmet rendezett, 11 forgatókönyvet írt, huszonhat regénye világszerte több mint 200 millió példányban kelt el. 1994-ben máig egyedülálló módon az ő művei vezették a könyves, a filmes és a televíziós sikerlistát (a Zaklatás című regénnyel, az Őslénypark című filmmel és a Vészhelyzet című tévésorozattal). Titka az volt, hogy lebilincselően szórakoztató módon mutatott be új tudományágakat és tudományos problémákat, például a magatartásmódosítást Az átprogramozott emberben (1972), a DNS-kutatást a Jurassic Parkban (1993), a kvantumfizikát az Idővonalban (1999), a nanotechnológiát a Prédában (2002), a globális felmelegedést a Félelemben (2004). Könyveinek szereplői és a cselekmény is a képzelet művei, de mindig tudományos eredményekre és adatokra alapozott, amelyeket azután a könyv elő- vagy utószavában dokumentált.
    Egész életében érdekelték a számítógépek, maga is programozott játékot Atari, Commodore és DOS gépekre. A számítógépes animáció (CGI) egyik úttörője volt, e programoknak a filmkészítésben való úttörő alkalmazásáért 1994-ben megosztva Oscar-díjat kapott.

A két méternél is magasabb, jóképű író a női szíveket sem hagyta hidegen, ami abból is látszik, hogy ötször házasodott meg, s egy lánya született. Crichtont 1992-ben a People magazin beválasztotta a világ ötven legszebb embere közé.
    Hihetetlen munkabírással dolgozott, 2008-ban azonban torokrákot diagnosztizáltak nála; a betegség néhány hónap alatt felőrölte, s 2008. november 4-én meghalt. Számítógépén még két regényt találtak, az egyiket befejezve – ez magyarul Kalózvizeken címmel jelent meg, a befejezetlen Mirót Richard Preston tette teljessé Crichton hátrahagyott jegyzetei és vázlatai alapján.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!