Áll a bál a franciáknál


Hirdetés

Az interneten elérhető kampányfilmben a francia kormány az EP-választások tétjeiként a bevándorlást, az éghajlatváltozást, a munkahelyteremtést és az európai építkezést sorolja fel. Ez utóbbi részben „Európa: unió vagy megosztottság?” felirattal látható Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Matteo Salvini a klipre reagálva úgy fogalmazott, a francia kormány „madárijesztőként” használja őt az adófizetők pénzéből. Facebook bejegyzésében azt írta:„Macron és barátai nagyon félhetnek. 2019-ben az őket kisöprő népek tavasza vár rájuk”.

Laurence Sailliet, a jobbközép Köztársaságiak szóvivője egy nyilatkozatában azon véleményének adott hangot, hogy Emmanuel Macron az Európáról szóló vitát szeretné leegyszerűsíteni a populisták és az LREM (kormánypárt) párbajára.
Luc Carvounas szocialista képviselő a Twitteren azt írta: „amikor a lényegről nincs mit mondanunk, akkor a félelmekre játszunk”. Képviselőtársa, Rachis Temal pedig a BFM hírtelevízióban bejelentette, hogy panasszal fordul a médiahatósághoz annak érdekében, hogy tiltsák le a felvételt, annak költségeit pedig a kormánypárt, a Köztársaság lendületben kampányszámlájára írják.

Benoit Hamon, a 2017-es elnökválasztás baloldali jelöltje, a szocialistákról balra álló Génération.s nevű mozgalom vezetője is a klip betiltását kezdeményezte.

„A teljesen pártos tartalom, mégpedig az a hányingerkeltő felvezetés, amely szerint a bevándorlást vagy kezelni, vagy elszenvedni kellene, nem nevezhető állampolgári ösztönzésnek” – jelentette ki Mehdi Ouraoui, a mozgalom szóvivője, kifogásolva, hogy a film a bevándorlással ijesztgeti a franciákat.

A klipet szimplán „választási propagandának” tartja Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke is. Szövetségese, a Talpra Franciaország mozgalmat vezető Nicolas Dupont-Aignan pedig az ellen emelt szót, hogy Emmanuel Macron „más államfőket sérteget”.

A kormánypárti képviselők természetesen semmi kivetnivalót nem találtak a videóban.

A francia államfő az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy szerinte a jövő májusi EP-választások a haladáspártiak és a nacionalisták közötti harc lesz, s ez utóbbi táborba sorolta az olasz belügyminisztert és a magyar miniszterelnököt. Néhány napja pedig tisztánlátásra és ellenállásra” szólított fel a „nacionalista lepra” erősödésével szemben.

(MTI)

'Fel a tetejéhez' gomb