A világon elsőként körbeúszták Nagy-Britanniát

Az embernél nincs semmi csodálatosabb

A világon elsőként körbeúszta Nagy-Britanniát egy extrémsportoló. Önkéntelenül is eszünkbe juthat e fantasztikus teljesítményről középiskolás korunk olvasmányélménye, Szophoklész halhatatlan művének első sora: „Sok van, mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb. Ő az: ki a szürke tengeren átkel, a téli viharban örvénylő habokon...”

A 33 éves Ross Edgley „örvénylő habokon” a tervezett 100 helyett 157 nap alatt tette meg a 2883 kilométeres utat a brit szárazföld körül, és amikor vasárnap partot ért a délkelet-angliai Margate-ben, első dolga volt, hogy sajnálatát fejezze ki családjának a „késésért”.

A hosszútávúszó június 1-jén indult, ugyancsak Margate-ből, az óramutató járásával megegyező irányban úszta körbe a szigetországot. Naponta legfeljebb 12 órát úszott, hatórás szakaszokban, és egyszer sem tette partra a lábát, az őt kísérő csónakban aludt.

A Great British Swim szervezői szerint zord időjárás és 37 medúzacsípés nehezítette az extrém-úszó dolgát.

***

Ilyen csodálatos emberek a magyarjaink között is akadnak, álljon itt három kiragadott tiszteletre méltó példa:

Fa Nándor a saját tervezésű versenyhajója fedélzetén a magányos földkerülő útja előtt

Fa Nándor a Spirit of Hungary-vel a 2016-2017-es egyszemélyes non-stop földkerülő Vendée Globe vitorlásversenyen a mezőny legidősebb versenyzőjeként 93 nap, 22 óra, 52 perc, 9 másodperces idővel a 8. helyen ért célba.

Fa Nándor – Kettesben Szabó Anettel (2018-05-06) – ECHO TV

***

Lubics Szilvia 2017-ben teljesítette az egyik legnehezebb ultrának tartott futást, 217 kilométert tett meg a kaliforniai Halálvölgyön át.

Halálvölgy – Portréfilm Lubics Szilviáról

***

Egy nevében mindenképpen magyar amerikai, John Fegyveresi azon 14 ember egyike, aki végigfutatta a világ egyik leggyilkosabb ultramaratonját, a Barkley-t, amiről úgy tartják, a terep és a körülmények miatt nem is annyira futóbajnokság, mint inkább túlélőverseny. 161 km-es távot egy háborítatlan tennesseei nemzeti parkban, egy erdőn át tartó képzeletbeli vonal mentén kell megtenni a versenyzőknek. A teljes szintkülönbség: két Mount Everest magasság, éjjelente fagypont közeli a hőmérséklet. A versenyző egyedül fut, nincs segítője, annyi éleleme és vize van, amennyit magával visz. Mobiltelefont, GPS-t tilos használni, egy-egy 20 mérföldes távot 12 órás szintidő alatt kell teljesíteni, akinek ez nem megy, azt kizárják.

Angol nyelvű film a versenyről: Barkley 100 – World’s most difficult and bizarre sporting event?

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre