A most átadott kínai kereskedelmi központot rövidesen hat újabb követi

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint megdöntve a magyar export abszolút rekordját tavaly 2,7 milliárd dollárt is meghaladta a Kínába irányuló kivitel összege. Az eredmények ellenére nem lehet elfeledkezni arról, hogy a világ minden országának gazdasága szeretne részesülni a leggyorsabban növekedő kínai gazdaság által kínált piaci lehetőségekre. Ezért döntöttek úgy, hogy Kína gazdasági fővárosában, Sanghajban egy nagy magyar kereskedelmi központot nyitnak, amely több mint 1700 négyzetméteren ad lehetőséget magyar termékek bemutatkozására, és amely biztosítja magyar kis-, közepes és nagyvállalatoknak is, hogy a megfelelő tárgyalási infrastruktúra, piackutatások és partnerek rendelkezésre álljanak – fűzte hozzá.

A külügyminiszter arról is beszámolt, hogy Kína hat további nagy – egyenként tízmilliónál is több lakosú –városában is nyitnak kereskedelmi képviseletet. A Kína hét legfontosabb gazdasági gócpontjában lévő kereskedelmi központok biztosítják az érvényesülés lehetőségét a magyar vállalkozásoknak a kínai piacon.

Szijjártó Péter szavai szerint a kínai vállalatok továbbra is határozottan érdeklődnek a magyar beruházási, befektetési lehetőségek iránt, ami hatványozottan igaz az autóiparban. Mint mondta: küszöbön áll egy megállapodás a világ egyik legnagyobb kínai autóipari beszállító vállalatával. A több mint 110 millió dolláros kelet-magyarországi beruházás, a szóban forgó vállalat első Kínán kívüli gyártási központja lesz.

(MTI)

'Fel a tetejéhez' gomb