Válságban a baloldal Európában?

Válságban vannak a baloldali pártok Európában a legújabb kutatások szerint – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Lomnici Zoltán kifejtette: a baloldal hagyományosan  a második világháborút követően térnyerést tudott végbevinni Európa-szerte.  A 20. század végén, illetve a 21. század során azonban fokozatosan elszakadtak a munkásosztálytól, a szociális értékek képviseletétől a baloldali pártok, és ezt olyan kisebbségek védelmére cserélték, amely területen a liberálisok szavazók szólíthatóak csak meg – mondta a jogász egy jobboldali elemzést idézve.

Az olasz Instituto Cattaneo elemzőintézet felmérése szerint 20 százalék alatt fog európai szinten szerepelni a baloldal és a balközép oldal a választásokon, várhatóan a bevándorlásellenes pártok fognak megerősödni 2019-ben az európai parlamenti választásokon – ismertette. 

Az elemző hozzátette: a migráció kérdésében identitáskeresés zajlik a baloldalon.  Magyarországon Brüsszelt találták meg a baloldali pártok, mint “igazodó pontot”, miközben ez a többség akaratával szembemegy. A magyar baloldal évek óta a saját válságaival, útkeresésével van elfoglalva – mondta Lomnici.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre