Újabb migránskaraván indult az Egyesült Államok felé

Szerdán közel kétezer ember kelt útra a salvadori fővárosból két nagyobb csoportban annak ellenére, hogy Donald Trump amerikai elnök fokozta a nyomást a közép-amerikai államokra a menekültáradatok feltartóztatása érdekében.

A rendőrség szerint a migránsok egyenként ezer fős csoportban indultak el, egyesek gyermekeiket vállukra emelve vitték, mások salvadori zászlókat lengettek, miközben a mellettük elhajtó járművek sofőrjei támogatásuk jeleként dudáltak nekik és azt kiáltották „Isten áldjon titeket!”.

Az Egyesült Államok határához jelenleg több migránskaraván közelít. Az Egyesült Államokba Mexikó érintésével érkező migránsok jelentős része hondurasi, salvadori és guatemalai állampolgár. Számosan vállalják a megterhelő és veszélyes utat  a szegénység és a hazáikat dúló erőszak elől menekülve egy jobb élet reményében.

Az Egyesült Államok fegyveres erői több mint 5200 katonát küldenek a mexikói határra, hogy támogassák Donald Trump elnöknek a határ biztosítását célzó erőfeszítéseit. Az amerikai elnök a minap emlékeztetett, hogy a közép-amerikaiak által benyújtott menedékkérelem legtöbbjét – közel 80 százalékát – elutasítják az Egyesült Államokban.

 Ezek a kilátások eddig azonban nem tántorították el a salvadori fővárosból elindult embereket.

Trump szerdán Twitter-üzenetben sürgette a mexikói hatóságokat, fokozzák a migránsok feltartóztatása érdekében tett erőfeszítéseiket. Üzenetében az amerikai elnök „kemény harcosoknak” nevezte a migránsokat, miután a mexikói-guatemalai határon vasárnap a hatóságok és a menedékkérők összecsapásában egy illegális bevándorló életét vesztette és a biztonsági erők több tagja is megsérült.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője ugyanakkor méltatta a mexikói hatóságok erőfeszítéseit, hogy lelassítsák a migránskaravánok haladását. A konzervatív Fox televíziónak adott interjújában emellett kiemelte, hogy Mexikó ebben a tekintetben többet is tehetne.

Donald Trump a bevándorlás szigorításával igyekszik támogatást szerezni a Republikánus Pártnak a novemberi időközi választások előtt. A november 6-i félidős választásokon a képviselőház egészét és a szenátus tagjainak harmadát választják meg, és több államban kormányzóválasztás is lesz, így ezen múlik, hogy a republikánusok meg tudják-e tartani többségüket a kongresszusban.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre