Dobray Down-szindrómásokról szóló filmje első lett Delhiben

A nézők az MTVA műsorán láthatják majd decembertől az immáron díjnyertes dokumentumfilmet.

Dobray György neve leginkább a nyolcvanas, kilencvenes évekből lehet ismert: ő rendezte a Szerelem első vérig és a Szerelmes szívek című filmeket is, emellet számos sikeres dokumentumfilm rendezője. Dobray ezúttal a Down Alapítvány egyik lakóotthonában támogatott életvitelt folytató fiatal pár (Cili és Marci) életéről forgatott dokumentumfilmet, amely első díjat nyert a Delhiben megrendezett Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon.

A párkapcsolatban élő fiatalok életét dokumentáló 50 perces filmből többet tudhatunk meg a Down-szindrómás emberek életéről, gondolkodásáról, mint akárhány szakkönyvből. Megérthetjük, hogy az emberi vágyak, örömök, a tervek és a boldogság, a vidám és szomorú gondolatok, a munka és az alkotás öröme minden emberben egyformán megvan és hogy a teljes és boldog élet nem IQ kérdése.

Cili és Marci természetes módon mutatják meg az életüket a rendezőnek, aki mindig ott van a megfelelő pillanatban, a megfelelő helyen a kamerával, hogy elkaphassa azokat az intim pillanatokat és fontos mondatokat, melyek minden bizonnyal maradandó nyomot hagynak a nézőben. Itthon decembertől vetíti az MTVA.

(forrás: MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre