Ábrahám Béla: nálunk még a sörcsapból is Don Bosco folyik

A miénk létszámát tekintve a világ legkisebb szalézi rendtartománya - mondta a 777-nek Ábrahám Béla. A szaléziak magyarországi tartományfőnöke annak apropóján nyilatkozott a portálnak, hogy csütörtökön hazánkba látogat a rend vezetője.

Tanítani és buzdítani érkezik Magyarországra Ángel Fernández Artime, a szalézi rend főnöke – mondta a 777-nek adott nyilatkozatában Ábrahám Béla, a magyar rendtartomány vezetője, aki rámutatott arra is; a szaléziaknál a rendfőnökök hat évre kapnak megbízatást, ez idő alatt pedig gyakorlatilag az a feladatuk, hogy mind a 132 országot végiglátogassák, ahol Don Bosco rendje jelen van. 

Az elsősorban fiatalok nevelésével foglalkozó szerzetesrend számos programot szervez a hét végére, melyek közül több rendezvény nyitott, így bárki találkozhat a rendfőnökkel, akivel kapcsolatosan Ábrahám Béla megjegyezte: működése kívülről nézve kevésbé látványos, “sokkal inkább szívhez szóló”. 

A rendalapítóhoz fűződő kapcsolatukról Béla atya úgy fogalmazott: az első alapszabályuk Bosco Szent János élete. “A rendalapítót nagyon nagy tisztelet övezi. Nálunk a sörcsap is úgy működik, hogy először egy kis Don Bosco jön ki belőle, és csak utána a sör” – érzékeltette mindezt. 

Rendje legfőbb jellegzetességeként “a megalkuvás nélküli lelkipásztori szeretetet” jelölte meg. Szíriában és Afrikában is ott maradtak a szaléziak a rájuk bízottakkal, akkor is, amikor a legnehezebb háborús helyzeteket kellett átélniük – mondta a világ legkisebb szalézi rendtartományának vezetője.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre