Olaszország vs. Európai Bizottság, avagy bajban vannak a taljánok is?

Mi történik az olasz költségvetéssel? Magyarország és Lengyelország után az olaszok is az EU szamárpadjára ülhetnek?

Olaszország nincsen könnyű helyzetben. Egyrészről a mai napig nem heverte ki a 2008-as gazdasági válságot, másrészről az új olasz kormányt két euroszkeptikus párt, az Il Movimento 5 Stelle és a Liga alkotja. Ez első hallásra az az egyveleg, amely az Európai Unió bürokráciájának ízlésével teljesen szembemegy. Ha jobban elmerülünk a részletekben, rájövünk, hogy második hallásra is.

Pedig valaminek történnie kell, mert Olaszország a teljes súlytalanság állapotában lebeg évek, évtizedek óta.

A harmadik legnagyobb euró gazdaság, alig növekszik, sőt gyakorlatilag stagnál. Így volt ez a 2008-as válság előtt is, de az OECD kimutatása szerint 2017-ben is mindössze 0,4%-os növekedést tudott az ország produkálni, ráadásul azt sem önerőből. Az olasz export iránti keresletet az euró övezeti és amerikai növekedés húzta magával. Ezenfelül hatalmas szektorális problémák és a híres észak-dél ellentét is feszíti Olaszországot. 2017-ben éves szinten 11,2%-on tetőzött a munkanélküliség, a Trading Economics kimutatása szerint a fiatalok körében ez a szám 34,8%-on állt. Azaz Olaszországban minden harmadik fiatal a jövőjét tekintve kilátástalan helyzetben van.

Mivel Olaszországban volt Marshall-segély, és nem volt kommunizmus, nem annyira érezni a problémákat, pedig nagyon is nagy a baj. Olaszország gödörben van.

Az új olasz kormány ezért olyasmivel próbálkozott, amivel eddig még a római-adminisztrációk nem. Új alapokra helyezte a következő évi költségvetést. Az új olasz kormányzat – az elődje által – vállalt 0,8 százalékos mértéknél jóval magasabban, a bruttó hazai termék (GDP) 2,4%-os százalékában szabná meg a deficitet. Mozgásteret hagyva ez által saját kormányzati elképzeléseinek a megvalósítására, és gazdaságélénkítésre.

Valami hasonlót vitt végbe 2010-ben, az államcsődöt elkerülendő a magyar kormány is, azt sem fogadta tárt karokkal az Európai Bizottság.  

A Bizottság most sem hazudtolta meg magát. Annak ellenére, hogy a 2,4%-os hiány önmagában a maastrichti kritérium alatt van, a költségvetési hiányt összekötötte az államadósság finanszírozásával. Október 23-án pedig elutasította az új olasz kormány költségvetés tervezetét.

Ami igaz, hogy az olasz államadóság a GDP 131%-át teszi ki, ami az EU28-ban a második legrosszabb ilyen adat Görögország után. A költségvetés hiánya pedig komoly bizonytalanságot kelthet a piacokon, és destabilizálhatja az egész euro övezetet, de a Bizottság reakciója még így is túlzó.

Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, hogy nincs semmi különös a bizottsági bejelentésében, hiszen ez az első olasz költségvetés, amit nem Brüsszelben, hanem Rómában írtak. Matteo Salvini belügyminiszter pedig csak annyit mondott, hogy a Bizottság döntése semmit sem változtat meg, folytatják azt az utat, amit megkezdtek. Brüsszel ne mondja meg, milyen legyen az olasz költségvetés.

Nagyon úgy tűnik, hogy a lengyeleknek, magyaroknak fenntartott szamárpad újabb taggal bővül.