Látássérült kiskorút molesztált saját apja

Sokszor csak későn derül ki, hogy a család valamelyik tagját bántalmazás érte

Rendszeresen bántalmazta családtagjait egy Somogy megyei férfi, jogerősen nyolc év börtönre ítélték - tájékoztatta a Kaposvári Törvényszék kedden az MTI-t.

Ma nem játsszuk az “emberes játékot”, amit mindig játszottunk otthon apával az esti fürdés után? A családjukból kiemelt gyermekektől nem egy alkalommal hangzik el a legnagyobb természetességgel az ehhez hasonló mondat. A nevelőszülők csak akkor döbbennek rá, milyen bántalmazás érte a kiskorút a saját otthoni környezetében.

Titkok, amelyek nem derülnek ki. El nem mondott, “természetessé” gyakorolt természetellenességek, amelyet a bántalmazott gyerekek lelke rejt. Sok esetben a szülőhöz, apához és anyához való kötödés és ragaszkodás, a biztos ponttól való elszakadás félelme teszi rá a lakatot ezekre a brutális történetekre.

Éppen úgy, ahogy a negyvenöt éves apának, az élettársának és három gyermekének esete. Az apa a figyelemzavaros, illetve látássérült, sajátos nevelési igényű gyerekeket túlzott szigorral igyekezett fegyelmezni, őket és az édesanyjukat is rendszeresen bántalmazta és megalázta.

A férfi a családgondozó által felajánlott segítséget nem fogadta el, a gyerekeknek felírt gyógyszereket nem volt hajlandó kiváltani, és amikor élettársa mégis megvette, előfordult, hogy elégette mindet. Tizenkét éves lányát többször szexuálisan is bántalmazta, és fenyegette, hogy ezt senkinek ne merje elmondani.

A törvényszék – helybenhagyva a Siófoki Járásbíróság elsőfokú döntését – a férfit szexuális és kapcsolati erőszak, valamint kiskorú veszélyeztetése miatt nyolc év börtönre ítélte és megszüntette szülői felügyeleti jogát.

A közigazgatásban bejelentett miniszterelnökségi létszámstop lehet, hogy sok területen indokolt. A gyermekvédelem területén viszont éppen ezzel ellentétes folyamatra volna szükség. Az időben felfedezett, és védelemben részesített családok megmenthetőek. És minél több család menekül meg, annál inkább gyógyul a társadalom.

(forrás: MTI)