Brazília két arca

Az El Pais hírportál közzétett egy felmérést, amely betekintést nyújthat számunkra arra vonatrkozóan, hogy a két elnökjelölt támogatottsága miként oszlik meg a társadalom különböző rétegeiben.

Az El Pais nemrég egy érdekes felmérést közölt arról, hogy miként fognak megoszlani várhatóan a szavazatok a mai brazíliai elnökválasztáson. A kutatás mintegy 5500 városra terjedt ki,  a legfőbb megállapítása a következő:

a jórészt fehérek lakta és az országos átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkező városok alapvetően Jair Bolsonaro mögött állnak, míg a főként feketék lakta és az átlagnál alacsonyabb életnivójú községek Fernando Haddadot támogatják.

A tíz „leggazdagabb” brazil város mindegyikében Bolsonaro nyert (volt, ahol nyolcszor annyi szavazatot kapott, mint Haddad). Ezzel szemben a tíz legszegényebb helyből 9-ben Haddad húzta be a szavazatok többségét.

Ezzel összefüggésben az analfabetizmus – amely napjainkig is jelentős mértéket ölt Brazíliában – mentén is kibontakoznak látható különbségek. Az írástudók körében egyértelműen Bolsonaro a népszerűbb, míg azokon a helyeken, ahol nagyobb az írástudatlanok aránya, ott Haddad tarol.

Az ország földrajzát tekintve jellemzően az északi-északkeleti régiók állnak Haddad mellett, míg délen egyértelműen Bolsonaro támogatottsága a jelentősebb.

A felmérések Bolsonaro egyértelmű győzelmét várják a választások során, a 2014 óta folyó, a Petrobras és az állami vezetés legfelsőbb köréig begyűrőző Lava Jato-botrány eredményeképp a lakosság többsége kiábrándult a Brazil Munkáspártból, amely most Haddad révén igyekszik menteni a menthetőt.

Vele szemben Bolsonaro a legtöbb brazil szemében a változások ígéretét képviseli, s úgy tekintenek rá, mint aki képes lehet megoldani az ország legsúlyosabb problémáit.

Iratkozzon fel hírlevelünkre