70 ezer migráns a balkáni útvonalon

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke, arra hívta fel a figyelmet a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, hogy az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon jelenleg 70 ezer ember tartózkodik.

Kósa Lajos emlékeztetett, hogy október 24-én a bosnyák-horvát határon, Bihacnál „több ezer illegális határátlépő migráns próbálta meg erőszakkal áttörni a horvát határt”, de feltartóztatták őket a horvát rendőrök.

Úgy véli „ugyanaz a forgatókönyv, (…) ugyanazok a finanszírozók, ugyanazok a nemzetközi szervezetek” állnak emögött, mint 2015-ben Röszkénél, amikor bevándorlók megpróbálták áttörni a határon. 

Kósa Lajos úgy fogalmazott: az, amit a kormány és a parlamentnek a migrációt ellenző része elképzelt, működik, „helyesek az intézkedések és szükségesek is”. 

 Kiemelte azt, hogy a rendőrség és a határvadászok a honvédség segítségére támaszkodva megbízhatóan el tudják hárítani az olyan kísérleteket, mint ami a horvát-bosnyák határnál bekövetkezett.

A fideszes politikust arról is kérdezték, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként a házelnökhöz fordult Demeter Márta ügyében, és Kövér László kezdeményezte az LMP-s képviselő, a bizottság alelnöke nemzetbiztonsági felülvizsgálatát. Kósa Lajos azt mondta: Demeter Márta hazudott, hiszen vádjai nem bizonyultak igaznak. Megjegyezte: az LMP-ben úgy választották társelnöknek, hogy pontosan tudták, “súlyosan hazudott”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Demeter Márta a bizottság tagjaként gyakran jut minősített iratokhoz, képviselői esküje pedig kötelezi a titkok megőrzésére és a törvények betartására. Kósa Lajos szerint az LMP-s képviselő megsértette a “nemzetbiztonságról szóló törvényt, az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényt, a házszabályt, az alkotmányt és saját képviselői esküjét is”.

 Ha a felülvizsgálat megállapítja, hogy Demeter Márta valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert „nincs rá garancia”, hogy megőrzi a tudomására jutott titkokat, akkor vissza kell hívni a honvédelmi bizottsági tagságából, és az LMP-nek küldenie kell helyette egy másik embert.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!